Wieniec Drożdżowy z Pistacjami

Drożdżówki, Wielkanoc

Kolejna propozycja na Wielkanoc.
Tym razem wieniec drożdżowy z pistacjami i konfiturą pomarańczową.
Ciekawy w smaku, smaczny, ładnie wyglądający, dwukolorowy,
z konfiturą pomarańczową na wierzchu i posiekanymi pistacjami.
Warty uwagi i wypróbowania.

To już ostatni przepis na Wielkanoc jaki dla Was przygotowałam.
Teraz pora zorganizować święta rodzinie,
coby zaprzeczyć powiedzeniu, że szewc bez butów chodzi.
Życzymy Wam spokojnych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy.

Składniki:

125 ml ciepłego mleka
250 g mąki pszennej
30 g cukru kryształu
szczypta soli
21 g świeżych drożdży
40 g roztopionej margaryny lub masła
1 jajko
4 łyżki pistacji
3-4 łyżki konfitury pomarańczowej

Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołeczek.
Wsypujemy cukier, sól i rozkruszone drożdże.
Zalewamy odrobiną ciepłego mleka.
Zasypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem
w ciepłe miejsce, około 15 minut.
Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić.
Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz,
jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe.
Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce,
pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy.
Dzielimy na pół.
Do jednej części dajemy 3 łyżki zmielonych na drobno pistacji.
Zagniatamy.
Każdą z części rolujemy i na przemian splatamy w warkocz.
Układamy na kształt wieńca w formie okrągłej z kominem,
wysmarowanej tłuszczem lub na blaszce wyłożonej papierem.
Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia.
Następnie wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 30 minut.
Ciepłe ciasto smarujemy konfiturą i posypujemy posiekanymi pistacjami.

Wi-02 Wi-03

Źródło: magazyn kulinarny Lecker

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    Lena
    3 kwietnia 2015 o 5:49 pm

    Spokojnych i Wesołych Świąt 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      9 kwietnia 2015 o 5:57 pm

      Wzajemnie życzymy Radosnych Świąt.

  • Odpowiedż
    Dorota
    7 kwietnia 2015 o 10:43 pm

    Przepięknie to wygląda!

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.