Tort Czekoladowy z Maślanym Kremem Nutellowym

Torty
Tort Czekoladowy z Maślanym Kremem Nutellowym

Tort czekoladowy na szybko?!? – tak tak. Może ciężko Wam w to uwierzyć ale naprawdę bardzo szybko można go przygotować.
Większość dnia spędziłam na tzw. babskim shoppingu a późnym popołudniem przygotowywałam ten oto torcik. Poszło jak po maśle. Szybki, prosty a efektowny. W smaku taki jak lubię – wilgotne, ciężkie, czekoladowe blaty i maślany, nutellowy krem. I choć wielką fanką kremów maślanych nie jestem, tak powoli się do nich przekonuje i całkiem nieźle mi smakują 🙂
Sam tort czekoladowy umilał rodzinne spotkanie znajomego (Irlandczyka) mojego męża. Z racji, że Irlandczycy uwielbiają kremy maślane nie było możliwości żeby torcik im nie smakował. Był pyszny.
Bardzo Wam polecam.

 

Składniki na ciasto:

470 g mąki pszennej
140 g kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
400 g cukru kryształu
225 g masła
390 ml mleka
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
300 ml wrzącej wody

 

W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek, sodę i sól.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych wlewamy ostudzone masło, mleko, ekstrakt z wanilii. Ubijamy krótką chwilę. Wsypujemy wymieszane suche składniki, ponownie ubijamy krótką chwilę. Na sam koniec wlewamy wrzącą wodę i ubijamy delikatnie do połączenia.

2 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia samo dno, boki natłuszczamy. Rozdzielamy ciasto po równo na dwie formy, wygładzamy.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczmy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ostygnięte blaty ciasta przekrawamy wzdłuż na pół. Wierzch każdego z blatów lekko ścinamy a otrzymane okruszki odstawiamy do obsypania boków tortu.

 

Krem maślano – nutellowy:

340 g masła
200 g cukru pudru
255 g nutelli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
3 – 4 łyżki śmietany kremówki

 

Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo cukier puder. Do dobrze utartego masła dodajemy nutellę, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Ucieramy. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i ponownie ucieramy.

 

Wykonanie:

1 blat ciasta
Krem
2 blat ciasta
Krem
3 blat ciasta
Krem
4 blat ciasta
Krem na wierzch plus boki

 

Boki posypujemy odłożonymi z ciasta okruszkami.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem polecam wyciągnąć ciasto parę minut wcześniej by krem nutellowy się ocieplił i rozpływał się w ustach.

Tort Czekoladowy z Maślanym Kremem Nutellowym 3 Tort Czekoladowy z Maślanym Kremem Nutellowym 4

Źródło (z moimi zmianami): tastenandtellblog.com

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    Magdalena
    23 października 2015 o 1:49 pm

    Nie jestem wielką fanką kremów maślanych, ale Twój torcik na pewno by mnie skusił:)

    • Odpowiedż
      Marta
      26 października 2015 o 12:55 pm

      Podobnie jak ja… Ale przyznaję, że coraz bardziej mi smakują, zwłaszcza w połączeniu z ciężkimi, czekoladowymi blatami ciasta 🙂

  • Odpowiedż
    Sosna
    11 listopada 2015 o 9:53 am

    Ale pięknuśńy 😀

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.