Tort Czekoladowo – Śmietankowy z Musem Malinowym

Torty
 
Torcik powstał z okazji naszej rocznicy ślubu.
Prosty i szybki w przygotowaniu a jakże smaczny,
zadowalający nasze kubki smakowe.
Czym słodkim uszczęśliwić mojego Męża… hmm… wybór nie był trudny.
Zarówno on, ja, jak i nasze starsze dziecię lubimy lekkie,
śmietankowe torty z lekką nutą owocową.
Ciemny czekoladowy biszkopt, mus malinowy
i puszysty krem śmietankowy, a wszystko polane czekoladowym ganche. 
Poezja.
Kto próbował tortów śmietankowych ten wie jak smakują i doskonale mnie rozumie.
Bardzo Wam polecam.
 
Tort Czekoladowo - Śmietankowy
 
Składniki:
 
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
150 g cukru
4 jajka
50 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu czekoladowego
 
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy jajka, ciągle ucierając wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń czekoladowy
i ucieramy do połączenia się składników.
Formę o średnicy 26 cm* wykładamy papierem do pieczenia,
samo dno, boki smarujemy lekko masłem i posypujemy mąką.
Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gotowe wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie kroimy wzdłuż na 3 blaty.
Będą dość cienkie, starajcie się tak przeciąć, żeby ten na górze był najcieńszym.
 
Tort Czekoladowo - Śmietankowy 2             Tort Czekoladowo - Śmietankowy 3
 
Mus malinowy:
 
150 ml soku pomarańczowego 100% naturalnego
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g cukru
250 g mrożonych malin
10 g mąki ziemniaczanej
 
100 ml soku doprowadzamy do wrzenia z cukrem, cukrem waniliowym i 50 g malin.
50 ml soku mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się soku.
Gotujemy, ciągle mieszając około minuty.
Następnie delikatnie wsypujemy resztę malin i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
 
Krem śmietankowy:
 
300 ml śmietany kremówki
250 serka mascarpone
50 g cukru
 
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Oddzielnie ucieramy mascarpone z cukrem.
Dodajemy do utartego bitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
 
Ganche:
 
150 ml śmietany kremówki
150 g gorzkiej czekolady
 
Śmietanę podgrzewamy na palniku.
Odstawiamy i wsypujemy połamaną na kawałki czekoladę.
 
Zostawiamy na 2-3 minuty, następnie mieszamy do rozpuszczenia się.
Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
 
 
BTort Czekoladowo - Śmietankowy 4
 
Wykonanie:
 
Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę musu malinowego.
Następnie połowę kremu śmietankowego i przykrywamy drugim blatem.
Na drugi blat nakładamy resztę musu malinowego i resztę kremu śmietankowego.
Przekładamy trzecim blatem.
Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wyciągamy i polewamy czekoladowym ganche.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
 
* polecam również użyć formy okrągłej o średnicy 20 cm,
biszkopt będzie wtedy wyższy, łatwiejszy przy przekrojeniu.
 
Tort Czekoladowo - Śmietankowy 5
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

22 komentarze

  • Odpowiedż
    karmel-itka
    19 lipca 2014 o 4:23 pm

    wygląda bajkowo! chociaż ja w takie upały z decydowanie nie przepadam za czekoladą – za słodko 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      19 lipca 2014 o 5:56 pm

      Dziękuję ślicznie 🙂 fakt, że w upały to i jeść i piec sie nie chce 😉 ale maliny i śmietankowy krem sprawiają, że nawet w upalne dni ciężko przejść bokiem 😉

  • Odpowiedż
    Nashelly
    19 lipca 2014 o 4:57 pm

    Świetny torcik 🙂

  • Odpowiedż
    iza
    20 lipca 2014 o 7:44 am

    ależ apetycznie wygląda

  • Odpowiedż
    Sosna
    20 lipca 2014 o 11:43 am

    WOW, czekolada i maliny, ubóstwiam! 😀

    • Odpowiedż
      Marta
      20 lipca 2014 o 8:04 pm

      Dziękuję 😉 o tak czekolada i maliny, połączenie genialne 😉

  • Odpowiedż
    Poezja Smaku
    20 lipca 2014 o 10:21 pm

    Bardzo apetyczny! 🙂

  • Odpowiedż
    gin
    21 lipca 2014 o 7:47 pm

    Wygląda bajecznie 🙂 Mąż musiał być zachwycony 🙂
    Gratulacje z okazji rocznicy 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      21 lipca 2014 o 10:03 pm

      Dziękuję ślicznie…mąż był bardzo zadowolony 🙂

  • Odpowiedż
    skoraq cooks
    23 lipca 2014 o 2:22 pm

    Marzy mi się kawałek tych pyszności 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      29 lipca 2014 o 6:35 pm

      Przesyłam choć telapatycznie kawałeczek 😉

  • Odpowiedż
    Anna | Studio Kuchnia
    29 lipca 2014 o 5:02 pm

    Wspaniały, kuszący!! 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      29 lipca 2014 o 6:34 pm

      Proszè się śmiało częstować 😉

  • Odpowiedż
    ptaszynqa
    3 grudnia 2014 o 9:36 pm

    rewelacyjny przepis, zrobiłam – wyszło mega! torcik rozszedł się w minutę! polecam 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      4 grudnia 2014 o 1:14 pm

      Takie komentarze cieszą najbardziej 😉 cieszę sie, że tak dobrze wszystkim torcik smakował.

  • Odpowiedż
    Kazik
    23 stycznia 2015 o 10:32 am

    Mus malinowy i krem śmietankowy dopełnia cały torcik hmm zrobię go za miesiąc na 5 rocznice ślubu 🙂 juz mi cieknie ślinka na sam widok 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      24 stycznia 2015 o 10:39 pm

      Bardzo polecam, torcik jest genialny, idealny na rocznicę.

  • Odpowiedż
    Kazia
    6 lutego 2015 o 10:54 pm

    Mrr ale mnie ochota wzięła na ten torcik 🙂 zrobię dzieciom na dzien dziecka taki 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      8 lutego 2015 o 9:43 pm

      Bardzo polecam, na pewno się ucieszą.

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.