Pastelowy Torcik Urodzinowy

Torty

Drugie Urodziny Paulusi – koleżanki moich dzieci,
siostry mojego syna najlepszego kolegi, córeczki mojej niezastąpionej koleżanki 😉
Na tą okazję, wręcz naszym obowiązkiem było stworzyć torcik,
w klimacie iście ‘princeskowym’.
I choć dziewczynki, kobietki przez całe życie są księżniczkami,

tak te najmłodsze marzą o tym najbardziej.
Myślę, że udało nam się stworzyć taki właśnie klimat tortu i oddać jego przesłanie.
Jedynie nad czym ubolewam to to, że nie mogę pokazać go Wam w przekroju,
ale postaram się zrobić nowy, specjalnie dla Was.
Tymczasem, niech ten tort bedzie dla Was wizualną inspiracją.
Jest przepyszny.
Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone
i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości.
Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką,
dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku.
Jeśli macie ochotę polecam przełożyć dwie warstwy biszkoptu frużeliną,
z tym, że torcik będzie wtedy słodszy.
Bardzo Wam polecam.

Składniki na biszkopt:

6 jaj dużych lub 8 mniejszych
270 g mąki pszennej
330 g cukru kryształu
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
5 łyżek gorącej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem.
Stopniowo dodajemy żółtka wymieszane z łyżką octu.
Ubijamy.
Następnie dodajemy olej wymieszany z gorącą wodą.
Wlewamy powoli, ciągle ubijając.
Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem
i ubijamy krótka chwilę na najniższych obrotach miksera.
Formę o srednicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia.
Następnie wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż, uzyskując 3 blaty.

Krem śmietankowy:

500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno.
Serek ucieramy z cukrem.
Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę
i delikatnie mieszamy do połączenia się.
Krem dzielimy na 3 części.

Krem pastelowy do obłożenia tortu:

500 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1/3 powyższego kremu śmietankowego
kropla różowego barwnika spożywczego

Serek i śmietanę, cukier i kropelkę barwnika umieszczamy w misie miksera.
Ubijamy do powstania gęstego kremu.
Dodajemy 1/3 kremu śmietankowego i delikatnie mieszamy.

Poncz:

1 szklanka mocnego soku truskawkowego
(syrop truskawkowy rozmieszany z wodą)

Dodatkowo:

dżem truskawkowy 

Wykonanie:

Pierwszy blat tortu nasączamy mniej około 1/3 szklanki ponczu.
Na blat wykładamy dżem truskawkowy, cieńszą lub grubszą warstwę,
na dżem wykładamy pierwszą część kremu śmietankowego.
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy 1/3 ponczu,
wykładamy drugą część kremu śmietankowego.
Przykrywamy trzecim blatem, ponczujemy.
Na wierzch i boki tortu wykładamy krem pastelowy.
Możecie go wygładzić lub za pomocą nożyka dekoracyjnego,
łyżeczki itd zrobić ‘esy floresy’.
Przechowujemy w lodówce.

Pasta 2 Pasta 3 Pasta 4

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

8 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    6 marca 2015 o 11:01 am

    Cudowny, chciałabym sama taki mieć na urodzinach 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      9 marca 2015 o 7:07 pm

      Z przyjemnością zrobię Tobie 😉

  • Odpowiedż
    I am Emilia
    6 marca 2015 o 11:01 am

    pycha

    http://iamemilias.tumblr.com/

  • Odpowiedż
    Agnieszka, Dom na obcasach
    6 marca 2015 o 1:47 pm

    Uroczy 🙂 Dla księżniczki idealny 😉

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    7 marca 2015 o 8:42 pm

    tort dla aniołka 🙂

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.