Mini Torciki Brownie z Kremem Żurawinowym

Torty
 
Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi zrobiłam sobie mini torciki na imieniny.
Robiłam je tak zwyczajnie, po prostu dla siebie i domowników.
Ale z racji, że wyszły takie urocze i obłędnie smaczne dzielę się z Wami pomysłem i przepisem.
Ciasto, to znane Wam już Brownie z cukinii, ostatnio nasze ulubione
a krem to lekki śmietankowy miks z mascarpone i konfiturą z żurawiny.

Wyszło pysznie. Możecie śmiało przystąpić do działania.
 
Składniki na spód Brownie:
 
150 g masła
100 g mąki
100 g gorzkiej czekolady 70%
350 g cukinii
300 g brązowego cukru
6 łyżek kakao
4 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 
Mini Torciki Brownie         Mini Torciki Brownie 2
 
 
Mini Torciki Brownie 5
 
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę kroimy na grube kawałki.
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę.
Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii
i ubijamy do połączenia się składników.
Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Wlewamy połowę ciasta, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego
do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
Następnie wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia,
wyciągamy z tortownicy i w ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta.
Za pomocą okrągłych foremek do ciasteczek lub za pomocą szklanki wycinamy kółka.
Tak naprawdę zależy od nas jakie duże maja być torciki. Mi wyszło 6 większych.
 
Mini Torciki Brownie 3          Mini Torciki Brownie 4
 
Krem:
 
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 36%
200 g sosu lub konfitury z żurawiny
borówki do dekoracji
cukier puder do posypania
 
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Serek mascarpone wkładamy z konfiturą do misy miksera
i ucieramy na gładką masę, nie za długo.
Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
Na spód torcika kładziemy część kremu, przekładamy drugim,
przykrywamy kremem, posypujemy borówkami i cukrem pudrem.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i tam też przechowujemy.
 
Mini Torciki Brownie 7
Mini Torciki Brownie 6
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

15 komentarzy

  • Odpowiedż
    Sosna
    30 lipca 2014 o 10:21 am

    Rzeczywiście są bardzo urocze i musiały smakować rewelacyjnie. Zjadłbym takiego jednego, albo i dwa 😀

    • Odpowiedż
      Marta
      30 lipca 2014 o 3:42 pm

      Oj smakowały naprawdę całkiem dobrze,,,cieżko poprzestać na jednym 😉

  • Odpowiedż
    Lena
    31 lipca 2014 o 6:40 am

    Wyglądają obłędnie! Jestem pod wrażeniem.

    • Odpowiedż
      Marta
      31 lipca 2014 o 1:18 pm

      Dziękuję ślicznie 😉 cieszę się jak smakowo i wizualnie się coś uda 😉

  • Odpowiedż
    gin
    1 sierpnia 2014 o 3:20 pm

    Wszystkiego najlepszego 🙂
    Piękne sobie prezenty upiekłaś 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      1 sierpnia 2014 o 5:55 pm

      A dziękuję 😉 a takie sobie prezenciki smaczne sprawiłam 😉

  • Odpowiedż
    Asia3city
    3 sierpnia 2014 o 11:48 pm

    Mi też się podobają takie mini torciki 🙂

  • Odpowiedż
    aga
    5 sierpnia 2014 o 9:27 pm

    Ale pięknie wyglądają, chyba podkradnę Ci pomysł…inspirujesz 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      5 sierpnia 2014 o 10:16 pm

      Dziękuję.
      Kradnij śmiało ;)po to tu jestem by inspirować innych 😉 ja Ciebie a Ty mnie 😉

  • Odpowiedż
    Wiolcia
    12 sierpnia 2014 o 8:22 pm

    Ale śliczne torciki:) Na pewno pyszne:)

    • Odpowiedż
      Marta
      12 sierpnia 2014 o 8:52 pm

      Dziękuję 😉 zdecydowanie pyszne,,, krem hak i pyszne brownie z cukinii 😉

  • Odpowiedż
    Smakowisko
    17 sierpnia 2014 o 6:47 pm

    Wyglądają przepysznie. Pozdrawiam 😉

  • Odpowiedż
    justyna_mojemenu
    14 września 2014 o 5:31 pm

    pycha!

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.