Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata

Torty
Czekoladowo - Śmietankowy Tort z Owocami Lata 4

Kochanie, kolega z pracy prosił o letni torcik
na urodziny dla swojej córki, mogłabyś zrobić?
– pytanie mojego męża, pewnego popołudnia.
Odpowiedź moja jak zawsze pozytywna, czego się nie robi dla znajomych.
Miał być letni, lekki, dla dziewczynki, mało skomplikowany
a zarazem uroczy i smaczny.

Na tą okazję powstał 4 – warstwowy torcik, z ciemnymi wilgotnymi biszkoptami,
z śmietankowym kremem, z frużeliną z owoców letnich,
z pokruszonym biszkoptem na wierzchu i mieszanką owoców letnich.
Poezja.
Bajka.
Torcik wszystkim smakował i zniknął w mgnieniu oka.
Nienasycona smakiem zrobiłam go raz jeszcze.
Smak mnie nie rozczarował.
Jest obłędnie pyszny, idealny na lato, na każde letnie party.
Gorąco Wam polecam.

Składniki na biszkopt:

5 jaj
225 ml mleka
195 ml oleju
400 g cukru kryształu
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
225 g mąki pszennej
90 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mleko, olej, cukier,
ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia.

W drugim naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia.
Wymieszane składniki wsypujemy do mokrych skalników
i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia.

Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Przelewamy po równo ciasto, wygładzamy.
Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty.

Krem:

500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem.
Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę.
Mieszamy całość do połączenia.

Frużelina owocowa:

350 g owoców np. mix owoców lata świeżych lub mrożonych
2 płaskie łyżeczki żelatyny
150 g cukru kryształu
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do garnka wsypujemy owoce i cukier.
Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy
do rozpuszczenia się cukru (nie gotować).

Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody.
Zagotowujemy i zdejmujemy z palinka.
Żelatynę rozpuszczamy w około 2-3 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do owoców
(można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta).
Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Frużelina powinna mieć konsystencje kisielu.

Dodatkowo:

owoce do dekoracji

Wykonanie:

Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu, następnie 1/3 frużeliny.
Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność.
Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność.
Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch,
przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny.
Na okruchy układamy owoce lata, świeże lub lekko zmrożone.

Przechowujemy w lodówce.

Czekoladowo - Śmietankowy Tort z Owocami Lata Czekoladowo - Śmietankowy Tort z Owocami Lata 2 Czekoladowo - Śmietankowy Tort z Owocami Lata 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

6 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    17 czerwca 2015 o 9:14 am

    Wyszedł wspaniale:)

  • Odpowiedż
    magda
    18 czerwca 2015 o 3:05 pm

    już jestem fanką tego ciasta:)

    • Odpowiedż
      Marta
      22 czerwca 2015 o 9:12 am

      A ja już niebawem go powtórzę, specjalnie na Twoje życzenie 🙂

  • Odpowiedż
    Anna | Studio Kuchnia
    18 czerwca 2015 o 8:30 pm

    pyszne, najlepsze;)

    • Odpowiedż
      Marta
      22 czerwca 2015 o 9:11 am

      Zdecydowanie tak 🙂 dziękuję 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.