Tarta Migdałowa z Gruszkami

Tarty
Tarta Migdałowa z Gruszkami 4

Gruszki kojarzą mi się z początkiem jesieni. Choć w Polsce nadal pełnia lata i upałów, tak u nas, na irlandzkiej wyspie coraz bliżej jesieni. Chłodne poranki, w ciągu dnia więcej deszczu mniej słońca, wiatr z którym od zawsze mi nie po drodze 🙂
Dzisiaj rano, odprowadzają Gabriela do szkoły padło pytanie: „Mamo, kiedy przestanie być już zimno” upsss… Moja dość optymistyczna odpowiedź, w którą to samej jest mi ciężko uwierzyć: „Synku, będzie piękna jesień tego roku”. Nadzieja umiera ostatnia – tak mówią 🙂

Skoro bliżej nam do jesieni gruszek u nas pod dostatkiem. Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie.
Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna.
Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia.

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
90 g masła
50 g cukru kryształu
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżki wody

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, sól. Wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy jajka i wodę. Wyrabiamy do połączenia się składników i otrzymania elastycznego ciasta.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Formę okrągłą o średnicy 30 cm smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub otrębami.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy na kolejne 30 minut do lodówki.

Po tym czasie na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążamy np. grochem, ryżem lub specjalnymi kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut.

Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej).

Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą.

Krem migdałowy:

120 g masła
150 g cukru kryształu
100 g zmielonych migdałów
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny

Masło ucieramy z cukrem i migdałami do połączenia. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i sok z cytryny. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu.

Dodatkowo:

5 dojrzałych, soczystych gruszek, pokrojonych w plasterki
3 łyżki płatków migdałów

Tarta Migdałowa z Gruszkami Tarta Migdałowa z Gruszkami 2 Tarta Migdałowa z Gruszkami 3

Źródło: Chocolate Divine C. Bardi/T. Morris

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

6 komentarzy

  • Odpowiedż
    Agnieszka
    2 września 2015 o 5:46 pm

    Pięknie i pysznie wygląda to ciasto 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      3 września 2015 o 9:10 pm

      Dziękuję… Jest bardzo pyszne 🙂

  • Odpowiedż
    Lena
    2 września 2015 o 5:53 pm

    Ale pyszności:)

  • Odpowiedż
    Marzena
    6 września 2015 o 7:30 am

    Ale wspaniała tarta. Oj zimno się zrobiło, ale też mam nadzieję że będzie piękna jesień. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      14 września 2015 o 10:39 am

      Dziękuję… Tarta jest pyszna a co do jesieni to również liczę na tą piękną złotą 🙂

    Leave a Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.