Tiffin – Batoniki Czekoladowo Orzechowe

Słodkie Przekąski
Wyjazd z koleżanką na zakupy i kawkowanie na mieście zobowiązuje.
Kawiarniane ciasta, ciasteczka, przekąski zawsze kuszą…
Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli.
Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką.
A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama.
Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada.
Zrobiłam i już tego żałuje, zjadłam więcej aniżeli mi wolno.
U mnie w postaci cieńszych batoników,
częściej spotykane w kształcie większych kwadratów.
Wspaniała czekoladowa przekąska, z dużą ilością czekolady i bakali.
Słodka, nie powiem, że nie ale w granicach rozsądku.
Jeśli lubicie mniej słodsze wystarczy dodać więcej gorzkiej czekolady.
Ojjj bardzo polecam. Każdemu należy się odrobina rozpusty.
A swoją drogą ciekawe czy zgadniecie w jakiej kawiarence kawkowałam.
Dodam, że w jednej z ulubionych. A ona zdecydowanie słynie z tiffin.
 
Tiffin - Batoniki Czekoladowo Orzechowe           Tiffin - Batoniki Czekoladowo Orzechowe 2
 
Składniki:
 
250 g pokruszonych herbatników (ja użyłam digestive)
250 g mieszanki orzechów (ja użyłam mix orzechów i rodzynek)*
300 g mlecznej lub ciemnej czekolady (ja użyłam pół takiej pół takiej)
100 g masła
140 g syropu klonowego
 
Pokruszone herbatniki z zostawionymi gdzieniegdzie większymi kawałkami
mieszamy z orzechami i rodzynkami.
Czekoladę, masło i syrop klonowy mieszamy na małej mocy palinka, do rozpuszczenia się. Wlewamy do wymieszanych z orzechami herbatników
i mieszamy do połączenia się składników.
Formę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy masę, dociskamy, wyrównujemy
i odstawiamy na co najmniej 3h do lodówki, a najlepiej na całą noc.
 
Tiffin - Batoniki Czekoladowo Orzechowe 3
 
* Najlepiej użyć mieszanki orzechów z zawartością orzechów laskowych, są pozytywnie chrupiące Oddzielnie możecie dorzucić rodzynki jak również suszone owoce.
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

13 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    30 września 2014 o 5:56 pm

    Oj, muszę zrobić takie batoniki, bardzo apetycznie się prezentują 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      1 października 2014 o 9:27 am

      Zdecydowanie polecam 😉

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    30 września 2014 o 5:58 pm

    Bardzo zaciekawiła mnie ta nazwa, nigdy jej nie słyszałam! Batoniki wyglądają jak ze sklepu, takie równiutkie 🙂 Musza być pyszne!

    • Odpowiedż
      Marta
      1 października 2014 o 9:27 am

      Dziękuję slicznie… Oj są pyszne 😉

  • Odpowiedż
    Gosia
    30 września 2014 o 6:20 pm

    Apetycznie wygladaja 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      1 października 2014 o 9:28 am

      Dziękuję bardzo i tym samym polecam 😉

  • Odpowiedż
    Sosna
    1 października 2014 o 4:11 pm

    Brzmi ciekawe. Chętnie wypróbuję ich kiedyś 😀

    • Odpowiedż
      Marta
      2 października 2014 o 12:15 pm

      Bardzo polecam, warto 😉

  • Odpowiedż
    Angie
    13 października 2014 o 8:54 pm

    Ale to musi być pyszne! Bardzo mi się podoba przepis, na samą myśl mam ochotę pobiec teraz do kuchni;)

    • Odpowiedż
      Marta
      14 października 2014 o 6:58 am

      Bardzo polecam, totalna rozpusta 😉

  • Odpowiedż
    kejti3434
    14 października 2014 o 4:48 am

    Nie używam syropu klonowego, zamiast tego wolę cukier trzcinowy albo miód, więc ile powinnam go dodać ?

    • Odpowiedż
      Marta
      14 października 2014 o 6:57 am

      Polecam zastąpić tzw. golden syrup syropem złotym w tych samym proporcjach lub płynnym miodem w zmniejszonych proporcjach. Musi być płynny składnik wiec cukier brązowy zdecydowanie się nie nadaje. Proszę spróbować w trakcie robienia jak słodka jest masa i czy całość ma bardziej zbitą konsystencje.

  • Odpowiedż
    Daria
    14 kwietnia 2017 o 11:16 pm

    Kawiarenka sie nazywa Costa. Mam racje? 🙂 Tam jest Tiffin.

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.