Sernik z Konfiturą

Serniki

Kolejny sernik, kolejny udany, smaczny, kremowy, delikatny…
Tym razem z odrobiną konfitury truskawkowej
lub każdej innej, na jaką tylko macie ochotę.
Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Na klasycznym cisteczkowym spodzie, z kleksami konfitury,

która nadaje całości barw, jak i przełamuje smak klasycznego sernika.
Bardzo polecam.

Składniki na spód:

250 g ciastek owsianych
100 g masła

Ciasta kruszymy w blenderze, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałki.
Masło rozpuszczamy, wlewamy je do ciasteczek i mieszamy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.
Wykładamy masę ciasteczkową, ugniatamy
i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

900 g serka kremowego typu Philadelphia
230 g cukru kryształu
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
200 ml śmietany kwaśnej 18%
200 g konfitury truskawkowej (lub wiśniowej, porzeczkowej itp.)
50 g płatków migdałów

Ser ucieramy.
Ciągle ucierając dodajemy stopniowo cukier.
Kolejno wsypujemy mąkę, ekstrakt z wanilii.
Ucieramy krótko.
Następnie dodajemy jajka i śmietanę.
Ucieramy do połączenia się składników.

Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.
Delikatnie wygładzamy.
Łyżeczką, kupkami układamy na masie serowej konfiturę,
powinna nam wsiąknąć w głąb masy serowej.

Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
Pieczemy około 50 minut.
Po 20 minutach posypujemy migdałami i pieczemy do końca.
Sernik zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Następnie studzimy na zewnątrz, w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Sernik z Konfiturą Sernik z Konfiturą 2 Sernik z Konfiturą 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

7 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    11 maja 2015 o 9:13 am

    Jak wiosennie wygląda, pyszny musi być 😉

  • Odpowiedż
    kornik
    11 maja 2015 o 1:02 pm

    Piękny ten sernik, taki wiosenny
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    12 maja 2015 o 3:12 am

    ta konfitura to świetny dodatek do sernika 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      12 maja 2015 o 5:25 pm

      Dziękuję, całkiem smacznie się wpasowała 🙂

  • Odpowiedż
    gin
    12 maja 2015 o 7:38 pm

    Mmm, ależ bym sobie zjadła 🙂

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.