Sernik w Cieście Kakaowym

Serniki
 
Idąc za ciosem zrobiliśmy kolejny sernik.
Nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem na wspaniały sernik w cieście kakaowym. Zwłaszcza, iż święta za pasem a z pewnością nie może go zabraknąć na świątecznym stole.
Ciasto kakaowe jest kruchutkie, mięciutkie i pięknie pachnie aromatem rumowym.
Masa serowa jest wilgotna…jest dużo sera,
co z pewnością ucieszy wszystkich “sernikoholików”.
Sernik ten robię praktycznie co roku na święta, na przemian
z sernikiem z pierniczkami, który znajdziecie również na blogu.
Oba są pyszne i oba wyjątkowo pachną świętami.
Bardzo Wam polecam.
 
Składniki na ciasto kakaowe:
 
540 g mąki pszennej
3 żółtka
220 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
1 kostka margaryny
4 łyżki kwaśnej śmietany
kilka kropel aromatu rumowego
 
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera.
Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie części (jedna odrobinę większa).
Zawijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki.
 
Masa serowa:
 
1 kg sera, zmielonego dwukrotnie
320 g cukru pudru
150 g margaryny
4 jajka
2 budynie śmietankowe
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka i sok z 1 cytryny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ser umieszczamy w misie miksera.
Dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i ucieramy.
Następnie dodajemy żółtka. Ucierając stopniowo wlewamy przestudzoną margarynę,
budynie śmietankowe, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny.
Białka ubijamy oddzielnie. Dodajemy do masy serowej.
Na małych obrotach miksera lub za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
 
Wykonanie:
 
Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia.
Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy większą część ciasta.
Przekładamy na dno formy.
Za pomocą palców rozprowadzamy ciasto na boki.
Wylewamy masę serową, wygładzamy.
Pozostałą cześć ciasta staramy się rozwałkować, w miarę możliwości przenieść na masę serową. Jeśli będziecie mieć trudność i ciasto tu i ówdzie Wam się rozerwie
to żaden problem i błąd z Waszej strony.
Poukładajcie kawałkami ciasto tak, by przykryło całą masę serową.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 1 godziny.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
 
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

10 komentarzy

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    13 grudnia 2014 o 12:34 pm

    piękne zdjęcia! a ciasto – bajka :-))

  • Odpowiedż
    lena
    13 grudnia 2014 o 1:03 pm

    Ale zachwycająco wygląda ten sernik, nic tylko jeść 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      13 grudnia 2014 o 5:22 pm

      Dziękuję:) polecam zrobić, jest pyszny 😉

  • Odpowiedż
    Gosia
    13 grudnia 2014 o 1:14 pm

    Piękny serniczek 🙂 Ja też kupiłam wreszcie twaróg i teraz tylko trzeba podjąć decyzję, jaki sernik upiec. Ten Wygląda bardzo zachęcająco 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      13 grudnia 2014 o 5:24 pm

      Dziękuję ślicznie 😉
      Ojjj w sernikach mozna wybierać, tak czy inaczej prawie każdy jest smaczny 😉

  • Odpowiedż
    Asia3city
    13 grudnia 2014 o 5:43 pm

    Moje wszystkie 3 chłopaki uwielbiają sernik, a ja nie umiem go robić 🙁 muszę popróbować Twoich przepisów.

    • Odpowiedż
      Marta
      13 grudnia 2014 o 5:44 pm

      Koniecznie 😉 ten nie może się nie udać a do tego smakuje obłędnie 😉

  • Odpowiedż
    Sosna
    14 grudnia 2014 o 11:11 am

    Istna bajka! <3

    • Odpowiedż
      Marta
      14 grudnia 2014 o 9:36 pm

      Dziękuję ślicznie 😉 równie bajecznie smakował 😉

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.