Sernik Izaura

Boże Narodzenie, Serniki
 
Sernik Izaura z domowego zeszytu z przepisami.
Sernik, który często robiłam jako nastolatka.
O ile mnie pamięć nie myli pierwszy sernik, który odważyłam się zrobić
z przepisu zamieszczonego w czasopiśmie z poradami, przepisami itp.
A jak wiecie kilkanaście lat temu byłam dość nieufna co do przepisów
zamieszczanych w tzw. gazetach i dość sceptycznie do nich podchodziłam.
Sernik się wtedy udał i udaje się do dzisiaj.
A do tego jest bardzo smaczny i zdecydowanie warty wypróbowania.
Z wyglądu jest czarno-biały, w smaku lekko kokosowy.
Od standardowych  serników różni się zdecydowanie większą ilością ciasta,
ale  nie dominuje nad częścią białą-serową a idealnie z nią współgra. 
Sernik idealny na świąteczny stół, jak również na każdą inną okazję.
Zachwyci Was.
Polecam!
 
Składniki na ciasto:
 
270 g mąki pszennej
330 g cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
5 łyżek wody
 
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę doprowadzamy do wrzenia,
mieszając od czasu do czasu gotujemy około 5 minut.
Odstawiamy do ostudzenia.
Następnie odlewamy około pół szklanki a do reszty dodajemy żółtka
(białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę). Mieszamy łyżką.
Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka.
Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
 
Masa serowa:
 
700 g sera, dwukrotnie zmielonego
4 jajka
220 g cukru
0,5 kostki masła
50 g + 50 g wiórków kokosowych 
 
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ser, cukier umieszczamy w misie miksera.
Miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Stopniowo dodajemy żółtka (białka ubijamy oddzielnie), przestudzone masło
i na samym końcu ubite białka i  50 g kokosu.
Na niskich obrotach miksera lub za pomocą łyżki mieszamy do połączenia się składników.
 
Wykonanie: 
 
Formę okrągłą o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia,
samo dno boki smarujemy masłem.
Wlewamy ciemne ciasto.Na ciemne ciasto kupkami nakładamy masę serową.
Rozprowadzamy i wyrównujemy. 
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. 
Pieczemy około 80 minut.
Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Następnie smarujemy sernik ciemną masą odłożoną w szklance,
jeśli jest konieczność to delikatnie ja podgrzewacie, żeby była bardziej płynna.
Posypujemy kokosem.
 
Sernik Izaura
 
Sernik Izaura 2
 
Sernik Izaura 3
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

16 komentarzy

  • Odpowiedż
    lena
    10 grudnia 2014 o 7:37 pm

    ale cudna ta Izaura, wszystko co ma w nazwie sernik jest moim ulubionym wypiekiem 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      10 grudnia 2014 o 7:55 pm

      Dziękuję 😉 ojjj serniki to też moja słabość 😉

  • Odpowiedż
    sabina
    10 grudnia 2014 o 7:46 pm

    Ale cudeńko… nie ma , że nie będzie czasu—> robię na Święta!! 😀 pyszniasty…. mniamć!!

    • Odpowiedż
      Marta
      10 grudnia 2014 o 7:56 pm

      Polecam polecam 😉 na pewno będzie smakować 😉

  • Odpowiedż
    Radek
    10 grudnia 2014 o 7:51 pm

    Można użyć do tego cukru trzcinowego?

    • Odpowiedż
      Marta
      10 grudnia 2014 o 8:06 pm

      Do ciasta jak najbardziej…
      Do masy serowej zostalabym przy cukrze białym, ale możesz śmiało eksperymentować 😉

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    11 grudnia 2014 o 6:51 am

    wieki nie jadłam Izaury, chętnie bym do niej wróciła :-))

    • Odpowiedż
      Marta
      12 grudnia 2014 o 8:50 pm

      Nalegam, żebyś jak najszybciej do niej wróciła, nie ma na co czekać 😉

  • Odpowiedż
    Konczi i Szpileczka
    11 grudnia 2014 o 10:00 am

    Dawno takiego nie jadłam. Robiła go kiedyś moja mama ale ostatnio zapomniała o nim

    • Odpowiedż
      Marta
      12 grudnia 2014 o 8:49 pm

      Pora odświeżyć sobie smaki Izaury 😉

  • Odpowiedż
    Łukasz
    12 grudnia 2014 o 1:06 pm

    Wygląda świetnie, a nazwa zabójcza 😀

    • Odpowiedż
      Marta
      12 grudnia 2014 o 8:48 pm

      Dziękuję 😉 a nazwa sama w sobie intrygująca :-p

  • Odpowiedż
    Gosia
    13 grudnia 2014 o 1:16 pm

    Mmm, uwielbiam Izaurę. Piotrek jest specjalistą od tego sernika i chyba go namówię, żeby zrobił, bo aż ślinka cieknie 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      13 grudnia 2014 o 3:38 pm

      Oooo No proszę 😉 ja się też przy okazji Izaury dowiedziałam, że mój mąż niejeden sernik w życiu popełnił ;);)

  • Odpowiedż
    gin
    13 grudnia 2014 o 5:11 pm

    Wygląda pysznie 🙂

  • Odpowiedż
    magda
    3 kwietnia 2017 o 3:55 pm

    polecam również na wielkanocny stół! sernik łatwy w przygotowaniu i naprawdę pyszny:)sprawdzony przepis!

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.