Sernik Bounty powstał z okazji Światowego Dnia Pieczenia, którego przewodnim mottem jest dzielenie się miłością, wdzięcznością, przyjaźnią z wyjątkową w naszym życiu osobą. Wybrałam mojego Męża, to jemu chciałam za Wiele podziękować… 😉Wybór był prosty – sernik, najlepiej z kokosem i czekoladą.Ale żeby nie było tak łatwo, postanowiłam stworzyć własny wilgotny, kremowy, czekolado-kokosowy sernik. Taki był zamiar i nieskromnie się chwaląc, cel został osiągnięty. Wyszedł dokładnie taki jak zamierzałam. Mokry, kremowy, z kokosem w środku jak i na wiechu, polany czekoladą. Niebo w gębie. Bardzo bardzo Wam polecam. A tym samym jestem z siebie dumna. Składniki na spód: 300 g ciastek digestive w czekoladzie (ewentualnie bez czekolady) 70 g masła 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych Ciastka kruszymy w malakserze na drobny pył. Masło roztapiamy. Do ciastek dodajemy masło, mleko kokosowe i wiórki kokosowe. Mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypujemy masę ciasteczkową. Wyrównujemy, dociskamy w dno formy i chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Składniki na masę serową: 450 g półtłustego, dwukrotnie zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 120 g cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 50 g roztopionego masła 300 ml mleka kokosowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 krople aromatu rumowego około 10 sztuk małych batoników Bounty Twaróg miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy serowej. Następnie wlewamy przestudzone, roztopione masło, mleko kokosowe,mąkę ziemniaczaną i aromat rumowy. Miksujemy do gładkości. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wyjmujemy z lodówki tortownicę ze spodem ciasteczkowym. Wlewamy połowę masy serowej, następnie dajemy warstwę batoników bounty, lekko je dociskamy i przykrywamy resztą masy serowej. Pieczemy około 1,5 h w temperaturze 170ºC. Studzimy w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku. Następnie w lodówce lub chłodnym miejscu najlepiej przez całą noc. Składniki na masę bounty: 100 g wiórków kokosowych 40 g cukru pudru 40 g masła 80 ml mleka kokosowego 2-3 krople aromatu rumowego czekolada W naczyniu mieszamy wiórki z cukrem pudrem. W garnuszku roztapiamy masło z mlekiem kokosowym. Wlewamy na wiórki, dodajemy aromat i mieszamy. Wyciągamy sernik z lodówki, smarujemy wierzch masą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią masę kokosową. * przepis własny
Chciałabym zrobić ten sernik na tradycyjnej, dużej, prostokątnej blasze. O ile powinnam powiększyć proporcje wszystkich lub tylko niektórych składników ?
Na taką blaszkę 24×36 cm musiałabyś conajmniej z półtora porcjiwszystkich składników zrobić jak nie z dwóch 😉 śmiało mozesz próbować i dać znać czy się udało 😉
14 komentarzy
SabinaR..
19 maja 2014 o 5:47 pmUwielbiam wszystko co kokosowe… Przez chwile chciałam zjeść tablet 🙂
Marta
19 maja 2014 o 7:28 pmSzkoda, ze technika nie poszła tak daleko i nie moge sie podzielić przez ekran 🙂 szybciej zapraszam na kawkę a i wtedy serniczek sie znajdzie 🙂
Gosia
19 maja 2014 o 5:59 pmNasz ciocia Wiola byłaby wniebowzięta 🙂
Marta
19 maja 2014 o 7:29 pmOj chyba większość z nas to fani kokosa i sernika 🙂
magda
19 maja 2014 o 7:17 pmmój mąż cieszyłby się z tego sernika jak dziecko:) chyba trzeba sprawić mu tę radość…
Marta
19 maja 2014 o 7:30 pmZ pewnością trzeba 🙂 gwarantuje, ze bedzie zadowolony !
Dariusz
19 maja 2014 o 7:27 pmJestem miłośnikiem serników ale ten pobił wszystkie 😉
Dziękuję Kochanie :*
Przepis polecam wszystkim!
Marta
19 maja 2014 o 7:33 pmCieszę się, że aż tak dobrze smakował. Robiony od serca 🙂
Paula
14 października 2014 o 1:08 pmChciałabym zrobić ten sernik na tradycyjnej, dużej, prostokątnej blasze. O ile powinnam powiększyć proporcje wszystkich lub tylko niektórych składników ?
Marta
14 października 2014 o 1:42 pmNa taką blaszkę 24×36 cm musiałabyś conajmniej z półtora porcjiwszystkich składników zrobić jak nie z dwóch 😉 śmiało mozesz próbować i dać znać czy się udało 😉
kejti3434
14 października 2014 o 7:34 pmdziękuję za radę, mam nadzieję, że w weekend uda mi się zrobić ten serniczek i dam znać 🙂
Marta
16 października 2014 o 8:05 amCzekam i trzymam kciuki za powodzenie 😉
Anka
26 lutego 2017 o 7:18 pmCzy to nie zdjęcie z tego bloga, ktoś sobie przywłaszczył?: http://bezglutynka.blogspot.com/2017/02/bezglutenowy-sernik-ala-bounty.html
Malwina D
30 lipca 2019 o 9:57 amWitam czy moge dac 1kg sera? Czy musze tez zwiększyć ilość innych produktów? Na tortownice 25