Sernik Biały Michał

Serniki
 
Muszę się Wam przyznać do mojej kolejnej słabości. Obok muffinek, są nią białe Michałki.
Pocztą pantoflową (ja od kuzynki, kuzynka od koleżanki, koleżanka z bloga)
dotarł do mnie przepis na sernik ‚Biały Michał’.
Ciasteczkowy spód, twaróg, mascarpone, białe michałki, biała czekolada, orzeszki…
Czy to może nie smakować?! Podeszłam do niego z wielkim entuzjazmem,
gdyż oprócz mojej sympatii do Michałków, na pewno z takiego połączenia smaków
będzie zadowolony mój mąż – wielbiciel i smakosz wszelkiego rodzaju serników i orzeszków.
Sernik wyszedł smaczny. Aczkolwiek spodziewałam się, że będzie bardziej ‚Michałkowy’.
Na pewno go powtórzę, dodając odrobinę więcej słodkości do masy serowej.
Dodaje do ulubionych.
 
Składniki na spód:Sernik Biały Michał
 
100 g orzechów ziemnych niesolonych
300 g ciastek wieloziarnistych 
150 g masła, rozpuszczonego
 
Masa serowa: 
 
100 g orzechów ziemnych niesolonych
200 ml śmietanki kremówki 30%
6 Białych Michałków
(można dać więcej)
70 g białej czekolady
500 g zmielonego tłustego twarogu
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru pudru
(ja dałabym 1 szklankę)
4 duże jajka
 
Polewa:
 
50 ml śmietanki 30% 
75 g białej czekolady
garść orzechów ziemnych do przybrania
 
Spód:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wykładamy papierem do pieczenia,
zapinamy obręcz wypuszczając papier poza nią.
Ciasteczka razem z orzechami mielimy w melakserze, następnie dodajemy roztopione masło.
Wykładamy dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Kremówkę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem,
gotujemy, wrzucamy posiekane michałki, białą czekoladę oraz mleko w proszku.
Gotujemy do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy ziemne mielimy na pastę w melakserze, następnie wlewamy ostudzoną śmietankę
i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, dodajemy mascarpone,
miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Ponownie miksujemy.
Następnie dodajemy po jednym jajku. Łączymy z masą serową.
Dodajemy wcześniej przygotowaną, ostudzoną masę kremówkową.
Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
W tej temperaturze pieczemy przez pierwsze 15 minut,
następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni C i pieczemy sernik przez ok 1h.
Gotowy studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewa:
W garnuszku należy zagotować śmietankę, dodać połamaną czekoladę
i mieszać do rozpuszczenia. Rozprowadzamy po wierzchu sernika i posypujemy orzechami.
 
Sernik Biały Michał 2
 
* Przepis pochodzi z bloga „Domowe wypieki Justyny i Doroty”

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    Pelasia
    8 kwietnia 2014 o 6:53 pm

    Wygląda smakowicie. Kiedy ty masz czas na te wypieki kobieto przy dwójce małych dzieci??Tylko podziwiać:)

    • Odpowiedż
      Marta
      8 kwietnia 2014 o 8:10 pm

      Pelasia,
      Dziękuje 🙂 sernik polecam wypróbować. A czas… czasami go więcej,
      czasami mniej a czasami to sama się zastanawiam jak ja to wszystko ogarniam 🙂

  • Odpowiedż
    Betina
    20 października 2014 o 12:47 pm

    cudo…….ja osobiście uwielbiam serniki ale takiego nie jadłam……
    muszę spróbować
    http://bit.ly/pakietmedyczny

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.