Kremowy Sernik z Musem Borówkowym

Serniki

I się doczekał… Mowa o moim mężu… Doczekał się serniczka.
Tym razem lekkiego, kremowego, na ciasteczkowym spodzie, 
z borówkami a dokładnie z musem borówkowym
– dzięki niemu te piękne esy floresy
Sernik zdecydowanie nie jest skomplikowany w przygotowaniu.

Mogę go śmiało dedykować i polecić mojej siostrze,
gdyż dla niej sernik to nie lada wyzwanie,
jak mi się ostatnio przyszło przekonać 😉
Oryginalnie sernik jest na bazie serków kremowych.
W moim przypadku, użyłam tym razem gotowego sera na sernik, w wiadereczku.
Tym samym ułatwiając sobie i Wam pracę nad nim.
Wyszło genialne sernikowe ciasto, bardzo podzielne, pięknie się krojące.
A cudowny borówkowy ‘swirl’ zachwyci, nacieszy oko
i kubki smakowe niejednego serniko-miłośnika.
Bardzo polecam.

Składniki na ciasteczkowy spód:

400 g ciastek typu digestive
160 g roztopionego masła

Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach,
zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki.
Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek.
Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy
i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy serowej.

Mus borówkowy:

100 g borówek świeżych lub mrożonych
25 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody

Mąkę mieszamy z wodą do rozpuszczenia się.
Borówki wsypujemy z cukrem do garnka, wlewamy rozpuszczoną mąkę.
Stawiamy na palniku.
Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru
i zgęstnienia sosu.
Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Masa serowa:

1 kg sera kremowego lub gotowego na serniki
250 g cukru trzcinowego
4 łyżki mąki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
200 ml kwaśnej śmietany 18%

Ser ucieramy z cukrem.
Do utartego dodajemy mąkę, ekstrakt z wanilii i żółtka.
Ucieramy krótką chwilę do połączenia się składników.
Następnie dodajemy śmietanę i ponownie ucieramy krótką chwilę.
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki
do połączenia się składników i uzyskania delikatnej, kremowej konsystencji.

Wykonanie:

Formę z ciasteczkowym spodem wyjmujemy z lodówki.
Na ciasteczkowy spod wylewamy połowę masy serowej.
Na masę serową kupkami, za pomocą łyżeczki nakładamy połowę musu borówkowego.
Przykrywamy resztą masy serowej i wygładzamy.
Resztę musu borówkowego nakładamy kupkami na wygładzoną masę serową
i za pomocą końcówki łyżeczki robimy esy floresy.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 50-60 minut.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Kremowy Sernik z Musem BorówkowymKremowy Sernik z Musem Borówkowym 2 Kremowy Sernik z Musem Borówkowym 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

10 komentarzy

  • Odpowiedż
    Waniliowa Chmurka
    14 stycznia 2015 o 4:47 pm

    Za jagodami mi się zatęsniło:)
    Pozdrawiam

    • Odpowiedż
      Marta
      15 stycznia 2015 o 8:39 pm

      O taaak,,, jogodowo się zrobiło… Rownież pozdrawiam 😉

  • Odpowiedż
    lena
    14 stycznia 2015 o 6:47 pm

    Obłędnie wygląda, i ten borówkowy wzorek 🙂

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    14 stycznia 2015 o 8:17 pm

    wygląda pysznie!

  • Odpowiedż
    Agnieszka, Dom na obcasach
    15 stycznia 2015 o 5:58 pm

    Sernikami zajadam się bardzo często, bo je uwielbiam. Sernik z borówkami to dla mnie ideał!

    • Odpowiedż
      Marta
      15 stycznia 2015 o 8:37 pm

      Chyba nie ma takich, którzy sernika nie lubią,,, ;);)

  • Odpowiedż
    gin
    16 stycznia 2015 o 12:22 am

    Wygląda cudownie 🙂
    Jak ja kocham serniki… 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      18 stycznia 2015 o 6:49 pm

      Dziękuję 😉 ja również je uwielbiam.

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.