Odwrócone Babeczki z Czereśniami

Muffiny & Babeczki
 
U nas ciągle czereśniowo, choć przyznaję, że to już końcówka.
Zostało nam kilka gram czereśni, poszaleć nie mogłam,
ale na odwrócone babeczki było jak znalazł. Odwróconych jeszcze nie robiłam,
oglądałam jedynie na innych blogach kulinarnych.
Kusiły swoim ślicznym wyglądem i na swój sposób mnie urzekły.
Postanowiłam stworzyć i swoje. Są pozytywnie słodkie, mięciutkie,
puszyste a czereśnie dodają smaku i uroku.
Posypałam je płatkami jęczmiennymi i był to traf w dziesiątkę.
Bardzo Wam polecam.
Słodka przekąska, na jeden, dwa kęsy.
 
Odwrócone Babeczki z Czereśniami            Odwrócone Babeczki z Czereśniami 2
 
Składniki na 12 babeczek:
 
100 g cukru
130 g masła
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g czereśni
12 łyżeczek brązowego cukru
garść płatków owsianych lub jęczmiennych
masło do formy
 
Odwrócone Babeczki z Czereśniami 3  
Masło ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Do utartego dodajemy stopniowo jajka, ciągle ucierając.
Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Ucieramy do połączenia się składników.
Formę do muffinek natłuszczamy masłem.
Do każdego otworka dajemy łyżeczkę brązowego cukru
i układamy czereśnie bez pestek, około 3 na jedną muffinkę.
Następnie przykrywamy ciastem.
Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
Odstawiamy do ostygnięcia, po czym odwracamy formę z muffinkami
i uzyskujemy odwrócone babeczki, których wierzch zdobią czereśnie.
Posypujemy płatkami.
 
Odwrócone Babeczki z Czereśniami 5
 
Odwrócone Babeczki z Czereśniami 6
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

6 komentarzy

  • Odpowiedż
    Milena
    30 czerwca 2014 o 7:38 pm

    Śliczne! 🙂

  • Odpowiedż
    Gosia
    30 czerwca 2014 o 7:54 pm

    Boskie 🙂

  • Odpowiedż
    Pitosia
    30 czerwca 2014 o 9:47 pm

    Smakowite !!

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.