Muffiny z Rabarbarem i Owsianą Posypką

Muffiny & Babeczki

Coroczny sezon rabarbarowy uważam za otwarty 🙂
Nie byłabym sobą gdybym nie zaczęła go od genialnie prostych
i niezastąpionych smakiem muffinek.
Są mięciutkie, wilgotne, słodkie,
z lekkim posmakiem kwaskowatego rabarbaru.
Dla nas idealne.
Czekamy jedynie na piękne całodniowe słonko
i wyruszamy na piknik z nimi w roli głównej.
Bardzo polecam.

Składniki na 12 sztuk:

175 g cukru kryształu
175 g rabarbaru
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 ml maślanki
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem.
Odstawiamy na bok.
Olej, jajko, maślankę i ekstrakt z wanilii mieszamy
za pomocą rózgi kuchennej.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem.
Płynne składniki wlewamy do rabarbaru z cukrem.
Mieszamy.
Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i całość dokładnie mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Uzupełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.
Posypujemy posypką i wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 15 minut.

Posypka:

25 g cukru brązowego
25 g płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki mieszamy razem
i posypujemy wierzch muffin przed pieczeniem.

Muffiny z Rabarbarem i Owsianą Posypką Muffiny z Rabarbarem i Owsianą Posypką 2 Muffiny z Rabarbarem i Owsianą Posypką 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    annatoannatamto.pl
    2 maja 2015 o 2:17 pm

    Wyglądają cudownie. Na pewno wypróbuje przepis 🙂

  • Odpowiedż
    Lena
    4 maja 2015 o 10:45 am

    Nie robiłam takich muffinek, pysznie wyglądają 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      6 maja 2015 o 6:28 pm

      Proszę wypróbuj, są szybkie a bardzo smaczne 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.