Muffiny z Rabarbarem i Budyniem

Muffiny & Babeczki

Sezon na rabarbar staram się wykorzystać najlepiej jak tylko potrafię.
Zrobiłam już kilka ciast ucieranych, babeczek, kompot, syrop…
Bardzo lubię połączenie słodkiego ciasta
z lekko kwaskowatym posmakiem rabarbaru.
Nie mogło go zabraknąć w kolejnych muffinach.

Tym razem z odrobiną budyniu.
Są wilgotne, mięciutkie, smaczne 
a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie.

Składniki na 12 Muffinek:

100 g rabarbaru
140 g cukru trzcinowego
75 ml oleju rzepakowego
1 jajko
skórka otarta z 1 pomarańczy
285 ml kwaśnej śmietany
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
8 łyżek gotowego ‘custard’ lub gęstego budyniu waniliowego/śmietankowego
cukier trzcinowy do posypania

Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki.
Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy
i śmietanę mieszamy trzepaczką.
Dodajemy mąkę, proszek, sodę 
i mieszamy łyżką całość.
Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy.

Formę do muffin wykładamy papilotkami.
Napełniamy je do połowy ciastem.
Na ciasto nakładamy łyżeczkę ‘custard’ lub ugotowanego budyniu
i przykrywamy ponownie ciastem do 3/4 wysokości.

Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 170 stopniu piekarniku.
Posypujemy cukrem i ewentualnie polewamy budyniem.

Muffiny z Rabarbarem i Budyniem Muffiny z Rabarbarem i Budyniem 2 Muffiny z Rabarbarem i Budyniem 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

2 komentarze

  • Odpowiedż
    lena
    27 maja 2015 o 5:55 pm

    Po prostu idealne:)

  • Odpowiedż
    Anna | Studio Kuchnia
    27 maja 2015 o 7:47 pm

    Ja także uwielbiam połączenie kwaskowego rabarbaru ze słodkim, połączenie z budyniem jest genialne!

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.