Muffiny z Rabarbarem i Kremowym Serkiem

Muffiny & Babeczki
 
Macie tak czasami, że jeszcze nie wiecie co z tego zrobicie ale to ‚coś’ tak apetycznie wygląda,
że ciężko przejść obojętnie i ów produkt ląduje w Waszym koszu na zakupy?!
Mi zdarza się to często. Tak było i tym razem.
Obok pięknego rabarbaru nie dało się przejść obojętnie.
Kupiłam a później głowiłam się co z niego zrobić.
Po pierwsze coś szybkiego, po drugie coś pysznego…
hmm chyba powinno być w odwrotnej kolejności.
Po ostatnich udanych muffinkach z serkiem kremowym postanowiłam ponownie
wykorzystać serek w połączeniu z rabarbarem i odrobiną pomarańczy w cieście.
Muffinki są puszyste, wilgotne, serowe, z posmakiem pomarańczy,
lekko kwaskowate w zależności od rabarbaru.
Są godne polecenia i warte przygotowania.
 
Muffiny z Rabarbarem i Kremowym Serkiem           Muffiny z Rabarbarem i Kremowym Serkiem 2
 
Muffiny z Rabarbarem i Kremowym Serkiem 3
 
Składniki:
 
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
120 g cukru
80 ml oleju np. rzepakowego
200 ml mleka
200 g serka kremowego (soft cheese np. Philadephia)
2 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
250 g rabarbaru
otarta skórka z 1 pomarańczy
 
Muffiny z Rabarbarem i Kremowym Serkiem 4            Muffiny z Rabarbarem i Kremowym Serkiem 5
 
W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną,
cukier i otartą skórkę, ze sparzonej wcześniej pomarańczy.
W mniejszej misce mieszamy olej, mleko i jajko.
Wlewamy do miski z mąką i mieszamy do połączenia się składników.
Serek ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki.
Formę do muffinek wykładami papilotkami.
Wypełniamy częścią ciasta, nakładamy masę serową, rabarbar i przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Przechowujemy w chłodnym miejscu lub najlepiej w lodówce.
 
Muffiny z Rabarbarem i Kremowym Serkiem 6
 
Muffiny z Rabarbarem i Kremowym Serkiem 7
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

2 komentarze

  • Odpowiedż
    Larandil
    7 lipca 2014 o 6:00 pm

    Wyglądają bardzo smakowicie!

  • Leave a Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.