Muffiny Pszenne

Muffiny & Babeczki
 
Fani muffin ręce w górę?! Czy jest ktoś kto nie pała do nich miłością?!
My zdecydowanie należymy do miłośników muffinko-babeczek.
Przyznaje się, że jedną z moich ciążowych zachcianek
były właśnie muffiny, w nocy o północy, na śniadanie, obiad , kolację.
Niestety teraz ponoszę tego nadprogramowo-kilogramowe konsekwencje!
Jednak są tego plusy – mój syn je uwielbia, córeczka na pewno tez je polubi.
 Ale do konkretów. Dziś stawiamy na muffiny pszenne.
 
Muffiny Pszenne
 
Robiąc je pierwszy raz , nie wiem dlaczego myślałam, że będą bardziej wytrawne.
A tu zaskoczenie! Są szybkie, proste i bezproblemowe w wykonaniu.
Muffiny są odpowiednio wilgotne, znajdziecie w nich rodzynki,
słonecznik, orzechy , jabłka, otręby, do wyboru do koloru!
Synek uwielbia dosypywać składniki do włączonego miksera
a córka uwielbia głośno chodzący mikser, czego chcieć więcej. Do dzieła! Warto!
 
Składniki: Muffiny Pszenne 2
 
1 kostka masła
0,5 szklanki miodu / brązowego cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1, 5 szklanki mąki
2/3 szklanki otrąb pszennych
1 jajko
4 średnie jabłka obrane i stratę
na średnich oczkach tarki
Bakalie do wyboru: orzechy, rodzynki, słonecznik
 
Masło ucieramy z miodem / cukrem i jajkiem.
Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę, otręby, jabłka i bakalie.
Delikatnie wymieszać. Pieczemy w blaszce muffin-owej ok 20 min w 180 stopniach.
 
 Muffiny Pszenne 3
 

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    magda
    25 lutego 2014 o 4:48 pm

    tylko kupię formę na muffinki i robię…..wyglądają pysznie, zwłaszcza w malutkiej dłoni Gabrysia!

    • Odpowiedż
      Marta
      25 lutego 2014 o 5:15 pm

      Nie ma innej możliwości, trzeba zrobić i podzielić się
      z nami czy tak samo smakowały Wam jak i Nam:)

  • Odpowiedż
    magda
    18 maja 2014 o 6:40 am

    Są przepyszne, zwłaszcza na drugi dzień, wilgotne – dałam dość soczyste jabłka, słodkie, gdy się da pół na pół miodu i cukru, polecam szczerze!

    • Odpowiedż
      Marta
      18 maja 2014 o 10:16 am

      Cieszę się ,że się udały i smakowały!

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.