Czekoladowo – Truskawkowe Babeczki

Muffiny & Babeczki
Czekoladowo - Truskawkowe Babeczki 4

Truskawki, truskawki… większość z nas je uwielbia i z utęsknieniem
czeka na te pierwsze, zerwane prosto z krzaczka.
Najsmaczniejsze polskie, cieszące oko na zielonych ryneczkach,
obok których nie można przejść obojętnie.
I choć nie mamy jeszcze koncepcji do czego je wykorzystamy,

czy koktajl, czy deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak,
to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka 🙂
Jeśli nadal głowicie się co truskawkowego zrobić to polecam
pyszne czekoladowo truskawkowe babeczki.
Babeczka jest jasna, z niespodzianką w środku w postaci konfitury truskawkowej,
krem jest czekoladowy a pyszne, soczyste truskawki
na wierzchu idealnie przełamują smak całości.
Pycha. Bardzo Wam je polecam.
Są szybkie do przygotowaniu, urzekające i rozpływające się w ustach.

Składniki na 12 babeczek:

225 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
120 g masła
150 g cukru kryształu
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 ml mleka

Masło ucieramy z cukrem do gładkości.
Ciągle ucierając dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii.
Kolejno, ciągle ucierając dodajemy naprzemiennie mleko
i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Napełniamy je do 3/4 wysokości.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 20-25 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem czekoladowy:

100 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao
120 g masła
200 g serka kremowego typu Philadelphia
120 g cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem.
Stopniowo dodajemy po łyżce serka kremowego.
Wlewamy czekoladę i ucieramy całość do otrzymania puszystego kremu.

Dodatkowo:

12 łyżeczek dżemu truskawkowego
12 świeżych truskawek

Wykonanie:

W każdej babeczce, krojąc nożem robimy dziurkę na głębokość około 2 cm.
Napełniamy łyżeczką dżemu i przykrywamy odciętą częścią.
Krem czekoladowy przekładamy do rękawa cukierniczego
i dekorujemy nim babeczki.
Na wierzch układamy świeże truskawki.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 h.

Czekoladowo - Truskawkowe Babeczki Czekoladowo - Truskawkowe Babeczki 2 Czekoladowo - Truskawkowe Babeczki 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

10 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    1 czerwca 2015 o 9:49 am

    Przeurocze 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      2 czerwca 2015 o 12:13 pm

      Dziękuję… Na Dzień Dziecka idealne 🙂

  • Odpowiedż
    kornik
    1 czerwca 2015 o 12:37 pm

    Piękne babeczki!
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    1 czerwca 2015 o 2:48 pm

    obłędnie wyglądają, pyszności 🙂

  • Odpowiedż
    kocie-smaki
    3 czerwca 2015 o 9:23 am

    połączenie smaków idealne 🙂

  • Odpowiedż
    gin
    4 czerwca 2015 o 2:26 pm

    Truskawki w moim koszyku lądują machinalnie, w końcu to czerwiec!
    Babeczki musiały smakować bosko 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      9 czerwca 2015 o 12:06 pm

      Baczeczki smakowały wyśmienicie a z truskawkami mamy całkiem podobnie :)dziękuję

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.