Cytrynowe Muffiny z Jabłkami i Rodzynkami

Muffiny & Babeczki
Cytrynowe Muffiny z Jabłkami i Rodzynkami 5
 
U nas ciągle cytrynowo a do tego muffinkowo.
Znalazłam wspaniały przepis na cytrynowe muffiny,
które wychodzą idealnie pyszne.
Są mięciutkie, wilgotne, zdecydowanie cytrynowe, gdzieniegdzie jabłkowe.
Polecam bardzo. Rozpływają się w ustach.
 
Składniki:
 
250 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka i sok z 1 cytryny
1 jajko
150 g cukru
100 ml oleju rzepakowego
200 ml maślanki
garść rodzynek
2 duże jabłka
 
Cytrynowe Muffiny z Jabłkami i Rodzynkami          Cytrynowe Muffiny z Jabłkami i Rodzynkami 2
 
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i skórkę
z wyparzonej wcześniej cytryny mieszamy razem w większej misce.
Jajko, cukier, olej, maślankę i sok z cytryny mieszamy w mniejszej misce.
Wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia się.
Dodajemy pokrojone w drobna kostkę jabłka i garść rodzynek.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. 
Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
 
Cytrynowe Muffiny z Jabłkami i Rodzynkami 4
 
Cytrynowe Muffiny z Jabłkami i Rodzynkami 3
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

16 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    12 sierpnia 2014 o 6:28 pm

    Jak zwykle boskie wypieki 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      12 sierpnia 2014 o 7:41 pm

      Dziękuję Ci slicznie 😉 a muffiny naprawdę niebo w gębie 😉

  • Odpowiedż
    monika
    12 sierpnia 2014 o 7:54 pm

    Wygladaja wspaniale ,napewno zrobię

    • Odpowiedż
      Marta
      12 sierpnia 2014 o 8:49 pm

      Dziekuje… Bardzoooo polecam 😉

  • Odpowiedż
    Justyna
    13 sierpnia 2014 o 6:58 am

    Orzeźwiająco! Musiały wyjść bardzo smacznie!

    • Odpowiedż
      Marta
      13 sierpnia 2014 o 1:40 pm

      Dokładnie tak jak mówisz, były takie orzeźwiające 😉

  • Odpowiedż
    gin
    15 sierpnia 2014 o 5:26 pm

    O mniam, wyglądają pysznie 🙂

  • Odpowiedż
    magda
    5 września 2014 o 8:48 pm

    czy można zamiast maślanki użyć jogurt naturalny?

    • Odpowiedż
      Marta
      6 września 2014 o 8:29 am

      Tak oczywiście, można zastąpić kefirem lub jogurtem.

  • Odpowiedż
    magda
    8 września 2014 o 8:20 pm

    Mufinki wyszły mi rewelacyjne, użyłam gęstego jogurtu zamiast maślanki, więc ciasto było dość gęste, co przełożyło się na to, że babeczki wyszły bardzo sycące i wilgote, a to za sprawą kawałków jabłek. Kolejnym razem dam mniej cukru na rzecz obfitszego posypania mufinek cukrem pudrem. Polecam! na drugie śniadanie do pracy idealne:)

    • Odpowiedż
      Marta
      8 września 2014 o 8:33 pm

      Super, cieszę się, że smakowały 😉

  • Odpowiedż
    magda
    22 listopada 2014 o 5:12 pm

    Jeśli zastanawiacie się czy zrobić te mufiinki, to proszę nie myśleć, tylko szybko zadziałać, błykawiczne w przygotowaniu, przy tym pyszne , właśnie zabieram się za nie po raz kolejny:)

    • Odpowiedż
      Marta
      24 listopada 2014 o 7:24 pm

      Dziękuję ślicznie… Bardzo miło się czyta takie komentarze 😉

  • Odpowiedż
    magda
    3 kwietnia 2015 o 7:29 am

    polecam włożyć je do koszyczka wielkanocnego i poświęcić, bo……grzechu warte:)

    • Odpowiedż
      Marta
      9 kwietnia 2015 o 5:58 pm

      I my też je zrobiliśmy … Są wspaniałe…

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.