Babeczki z Czereśniami i Musem Czekoladowym

Muffiny & Babeczki
 
Truskawkowe szaleństwo już za nami. Tym razem pora na czereśniowy szał.
Głowiłam się przez dłuższy czas do czego wykorzystać czereśnie,
w jakim wypieku będzie im do twarzy.
Padło na niezawodne babeczki – z musem czekoladowym, z czereśniową niespodzianką
w środku i dorodną soczystą czereśnią zdobiącą wierzch babeczki,
niczym przysłowiowa wisienka na torcie.
Babeczki są czekoladowe, ale nie przesadnie.
Gdzieniegdzie natrafimy na kawałek nieroztopionej czekolady, są puszyste, nie za słodkie.
Idealnie współgrają z musem czekoladowym, dzięki czemu sprawiają wrażenie bardzo lekkich.
Jeśli jeszcze nie macie pomysłu jak wykorzystać czereśnie, to inspiruję Was tym oto przepisem.
Bardzo polecam.
 
Babeczki z Czereśniami            Babeczki z Czereśniami 2
 
Składniki na 12 babeczek:
 
100 g gorzkiej czekolady
175 g masła
170 g cukru
szczypta soli
4 jajka
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
140 ml mleka
12 czereśni bez pestek
 
Babeczki z Czereśniami 3
 
40 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, 60 g siekamy na grubsze kawałki.
Masło ucieramy z cukrem i solą, stopniowo dodajemy jajka ciągle ucierając.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypujemy do masy maślano-jajecznej. Następnie wlewamy mleko i roztopioną czekoladę.
Miksujemy krótką chwilę do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Wypełniamy do połowy ciastem, wkładamy czereśnię, posypujemy posiekaną czekoladą
i przykrywamy ponownie ciastem.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, około 20 minut.
Odkładamy do całkowitego wystudzenia.
 
Babeczki z Czereśniami 4             Babeczki z Czereśniami 5
 
Mus czekoladowy:
 
250 ml śmietany kremówki
125 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
12 czereśni
 
Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka.
Śmietanę i serek mascarpone umieszczamy w misie miksera i miksujemy
do uzyskania puszystego kremu.
Dodajemy przestudzoną czekoladę i łyżką mieszamy do połączenia się składników.
Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy przestudzone babeczki.
Ozdabiamy czereśnią.
 
Babeczki z Czereśniami 6            Babeczki z Czereśniami 7
 
Babeczki z Czereśniami 8
 
 
* Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form
http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php
 
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.