Rogaliki Drożdżowe

Drożdżówki
 
Jedziemy na wycieczkę bierzemy rogaliki drożdżowe w teczkę.
Są pyszne, idealnie drożdżowe, doskonałe!
U nas, dla urozmaicenia nadziane powidłem i wiśniami.
Długo zachowują świeżość, na trzeci dzień (o ile zostaną) smakują tak samo dobrze
jak w pierwszy, co się rzadko drożdżowym wypiekom zdarza. Bardzo Wam polecamy!
Przyjemność w robieniu i jeszcze większa w jedzeniu.
Ps. Może już posiadacie, jeśli jednak nie to bardzo Wam polecam gadżet do ciasta drożdżowego! Misa Tupperware, bo o niej mowa jest genialna! Wręcz sama wyrabia ciasto.
Wrzucacie składniki, lekko wyrabiacie, szczelnie zamykacie.
Gdy ciasto będzie gotowe usłyszycie dość głośne kliknięcie.
Zaletą jest możliwość włożenia misy do ciepłej wody, żeby skrócić czas wyrastania ciasta, przydatne zwłaszcza w chłodne, pochmurne dni.
 
Składniki:Rogaliki Drożdżowe
 
0,5 kg mąki
0,5 szklanki śmietany
2 jajka
2 łyżki cukru
5 dkg drożdży
1 płaska łyżeczka proszku
do pieczenia
 
Dodatkowo:
 
esencja z herbaty
(torebka herbaty zaparzona
w 0,5 szklance wody)
 
Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy drożdże, cukier, śmietanę,
zasypujemy odrobiną mąki,
przykrywamy i czekamy aż drożdże nam się spienią.
Po tym czasie dodajemy jajka.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gotowe ciasto dzielimy na kilka kawałków.
Każdy rozwałkowujemy na niewielki okrąg i dzielimy go na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładamy powidło, zwijamy na kształt rogalika.
Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia.
Smarujemy esencją z herbaty. 
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, do zarumienienia się.
 
 
Rogaliki Drożdżowe 2
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.