Drożdżowe Bułeczki Cynamonowe

Boże Narodzenie, Drożdżówki
 
Macie ochotę na konkretny kawałek, idealnej do mleka drożdżówki?!
Jeśli tak to ten przepis jest dla Was.
Odkąd pamiętam uwielbiałam drożdżowe smakołyki.
Zawsze kusiłam się na te pierwsze, dopiero co z pieca wyciągnięte, prawie że gorące.
Z kubkiem zimnego mleka… Może i nie do końca rozsądne ale jakże pyszne.
Więcej ciasta, mniej farszu. Odpowiednio słodka, dopieszczona smakiem cynamonu
i polana doskonale wpasującym się w całość lukrem.
Kubek mleka…marzenie
Smak, który na długo pozostaje w pamięci.
Bardzo Wam polecam.
 
Drożdżowe Bułeczki Cynamonowe            Drożdżowe Bułeczki Cynamonowe 2
 
Składniki:
 
125 g ziemniaków
120 g masła
1 jajo
125 ml mleka
125 ml maślanki
21 g świeżych drożdży
650 g mąki
35 g cukru
szczypta soli
40 g rodzynek
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka cynamonu
4 łyżki cukru trzcinowego
70 g cukru pudru
2 łyżki mleka
 
Drożdżowe Bułeczki Cynamonowe 3
 
Ziemniaki gotujemy. Gorące rozdrabniamy widelcem, do konsystencji puree.
60 g masła roztapiamy, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy.
Do letniego dodajemy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia się.
Wlewamy do ciepłego puree, dodajemy jajko i maślankę.
Mieszamy do połączenia się składników.
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i rodzynkami.
Wlewamy mieszankę puree i ręką lub mikserem ugniatamy ciasto.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
W międzyczasie 60 g masła rozpuszczamy z syropem klonowym.
Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt ok. 35 x 30 ( niezbyt cienko).
Smarujemy syropem i posypujemy cukrem z cynamonem.
Zwijamy w rulon, końcówki podwijamy pod spód.
Ostrym nożem kroimy kawałki o grubości około 2 cm.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia,
samo dno, a boki smarujemy masłem.
Układamy kawałki ciasto przecięciem do góry, bardzo blisko siebie.
Odstawiamy do napuszenia na około 15-30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, do zarumienienia się.
Studzimy. Przestudzone polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z 2 łyżkami mleka).
 
Drożdżowe Bułeczki Cynamonowe 4             Drożdżowe Bułeczki Cynamonowe 5
 
 
Drożdżowe Bułeczki Cynamonowe 6
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

8 komentarzy

  • Odpowiedż
    Ervisha
    18 lipca 2014 o 9:43 am

    Porywam ;D

    • Odpowiedż
      Marta
      18 lipca 2014 o 10:03 am

      Daje przyzwolenie na porwanie 😉

  • Odpowiedż
    kocie-smaki
    18 lipca 2014 o 10:10 am

    uwielbiam, wprost uwielbiam takie drożdżowe wypieki 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      18 lipca 2014 o 10:49 am

      Ojj też uwielbiam, za drożdżowe z kubkiem mleka dałabym sie pokroić 😉

  • Odpowiedż
    Sosna
    18 lipca 2014 o 10:38 am

    Cudowne! Tez planuję je upiec 😀

    • Odpowiedż
      Marta
      18 lipca 2014 o 10:51 am

      Dziękuję. Są uzależniająco dobre 😉

  • Odpowiedż
    mery
    18 lipca 2014 o 6:02 pm

    idealna drozdżówka na idealne śniadanie!

    • Odpowiedż
      Marta
      19 lipca 2014 o 11:44 am

      Dziękuję, dokładnie tak jak mówisz idealna na śniadanko 😉

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.