Rumowe Półksiężyce

Ciasteczka
 
Ciasteczka w przysłowiowe 5 minut. Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.
Podzielne i zaskakująco smaczne.
Przepis na nie długo zalegał w domowym zeszycie.
Aż w końcu nadszedł czas by je zrobić i przekonać się
czy są naprawdę tak smaczne za jakie uchodzą.
Nie zawiodłam się. Mają w sobie to coś, co nie pozwala poprzestać na jednym.
Frajda przy wycinaniu ciasteczek przez mojego syna nie do opisania.
Bardzo Wam polecam.
 
Rumowe Półksiężyce
 
Składniki:
 
150 g cukru pudru
150 g masła
150 g mąki pszennej
4 jajka
30 g kakao
olejek rumowy
 
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
Mąkę mieszamy z kakao i wsypujemy do masy maślanej.
Na koniec dodajemy olejek rumowy i ucieramy do połączenia się składników.
Formę prostokątną 36 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto i pieczemy około 40 min., do tzw. suchego patyczka.
Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce.
 
Lukier:
 
150-200 g cukru pudru
1 łyżka spirytusu
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
 
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy do białości.
 
Rumowe Półksiężyce 2
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

10 komentarzy

  • Odpowiedż
    gin
    6 sierpnia 2014 o 5:22 pm

    Śliczne 🙂

  • Odpowiedż
    Lena
    6 sierpnia 2014 o 6:18 pm

    Cudowne. Muszą być przepyszne 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      6 sierpnia 2014 o 7:27 pm

      Dziękuję, są napeawdę szybkie i smaczne.

  • Odpowiedż
    skoraq cooks
    6 sierpnia 2014 o 6:48 pm

    Wyciągam łapkę po kilka ciasteczek 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      6 sierpnia 2014 o 7:28 pm

      Proszę się śmiało częstować 😉

  • Odpowiedż
    Asia3city
    8 sierpnia 2014 o 5:41 pm

    Wyglądają przepysznie i rzeczywiście prosty przepis.

    • Odpowiedż
      Marta
      8 sierpnia 2014 o 6:13 pm

      Przepis zdecydowanie prosty, a ciasteczka smaczne;)

  • Odpowiedż
    Pati
    11 sierpnia 2014 o 8:53 am

    Wspomnienie mojego dzieciństwa. Piekłam je z moją mamą….

    • Odpowiedż
      Marta
      11 sierpnia 2014 o 4:51 pm

      A ja je dopiero teraz odkryłam choć długo sie za nie zabierałam 😉

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.