Oficerskie oczka, przez mojego syna nazwane ciasteczka z wisienką. Choć przepis na nie miałam bardzo długo to pierwszy raz robiłam je nie tak dawno, teraz robiliśmy je wspólnie po raz drugi. Przepis na nie pochodzi z tak zwanego domowego zeszytu. Choć w wykonaniu nie należą do najszybszych ciasteczek to na pewno będą częstym gościem na naszym stole. Mają wszystko to co ciasteczka mieć powinny. Są kruche, przełożone powidłem śliwkowych, posypane orzechami, z wisienką , smakują obłędnie. Ciężko poprzestać na jednym! Dzieciom na pewno spodoba się posypywanie ciasteczek cukrem i orzechami. U nas najlepszą zabawą było wycinane małych i dużych kółek. Muszę dodać, że powidło śliwkowe i wisienki były z domowej spiżarki. Bardzo polecam, są to moje ciasteczkowe smaki. Zaliczam je do jednych z naszych ulubionych ciasteczek.Składniki:0,5 kg mąki 250 g masła 12 dkg cukru pudru 5 żółtek 1 proszek do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Białko do smarowania Orzechy grubo siekane Gruby cukier Powidło, marmolada Wiśnie Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto.Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Następnie wałkujemy i wykrawamy ciastka, jedno całe a drugie z dziurką.Ciastka z dziurką smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i orzechami.Pieczemy na złoty kolor.Po upieczeniu smarujemy całe ciastko powidłem lub marmoladai nakładamy na nie ciastko z dziurką. Dekorujemy wisienką.
2 komentarze
Gosia
16 marca 2014 o 12:48 pmWygladaja oblednie. Musze sprobowac
Marta
16 marca 2014 o 2:07 pmDzięki Gosia, próbujcie są pyszne, kruche i takie mniam 😀