Dzisiejszy wypiek jest dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za skomplikowanym pieczeniem lub nie mają na nie czasu. Kiedy ochota na coś słodkiego nie daje za wygraną lub goście już w progu polecam przygotować te oto szybkie truskawkowe ciastka francuskie. Są ekspresowe i proste w wykonaniu. Potrzebujemy 'rolkę' ciasta francuskiego, sezonowe owoce, kostkę czekolady… i ze smacznym rezultatem gotowe w 15 minut. Bardzo Wam polecam. My zabraliśmy je na wyprawę do ZOO.Składniki na 12 sztuk:1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 12 sztuk dużych truskawek 12 kosteczek białej czekolady 12 sztuk biszkoptów lub kruchych ciastekZ ciasta francuskiego wycinamy 12 kwadratów.Każdy kwadrat umieszczamy w natłuszczonej i posypanej mąką formie na muffiny i formujemy na kształt koszyczka (patrz zdjęcie poniżej). Biszkopty (ciastka) kruszymy na drobny pył. Na dno koszyczków wsypujemy pokruszone biszkopty, które wchłoną nam sok z owoców. Następnie kładziemy przekrojoną na 4 kawałeczki truskawkę i posypujemy czekoladą. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopniu piekarniku, przez około 15 minut, do zarumienienia się. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy