Ciasteczka z Musem Czekoladowym

Ciasteczka
Ciasteczka z Musem Czekoladowym 4

Oczarowały mnie od pierwsze wejrzenia.
Wspaniałe czekoladowe ciasteczka z musem czekoladowym
i soczystą, orzeźwiającą truskawką.
Mój nowy nabytek w postaci książki kucharskiej, z tylko i wyłącznie czekoladowymi przepisami jest strzałem w dziesiątkę.
To już bodajże mój trzeci wypiek według jej receptury
i kolejny, jakże trafiony i obłędny w smaku.
Ciasteczka są proste i mało skomplikowane w przygotowaniu.
Idealne do zrobienia z dziećmi.
Idealne na przyjęcie, by zadowolić smakiem i wyglądem wymagających gości.
Wspaniale wpisują się w klimat sezonu truskawkowego.
Rozkosz dla podniebienia.
Bardzo wam polecam.

Składniki na około 20 sztuk:

75 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżka zmielonych migdałów
3 łyżki masła
1 jajko

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera,
hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto.
Owijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki.

Po tym czasie dzielimy ciasto na pół.
Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około 5 mm.
Wycinamy ciasteczka np. większym kieliszkiem
lub specjalną wycinarką do ciastek, około 5 cm średnicy.
Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy
na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Mus czekoladowy:

350 g gorzkiej czekolady
500 ml śmietany kremówki 36 %

310 ml śmietany kremówki doprowadzamy do wrzenia.
Ściągamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę.
Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.
Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia.
Pozostałą śmietanę ubijamy.
Do ubitej dodajemy ostudzoną i lekko stężałą czekoladę.
Mieszamy całość i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki,
do momentu, aż mus będzie na tyle zwarty (ale ciągle lekko płynny)
by po nałożeniu na ciasteczka nie spływał.

Dodatkowo:

truskawki
cukier puder

Wykonanie:

Na ciasteczka, za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy mus.
Przykrywamy drugim ciasteczkiem.
Odrobinę musu dajemy na wierzch i na to przekrojoną truskawkę.
Odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.
Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

Ciasteczka z Musem Czekoladowym Ciasteczka z Musem Czekoladowym 2 Ciasteczka z Musem Czekoladowym 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

9 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    22 czerwca 2015 o 9:06 am

    Rozkoszne słodkości:)

  • Odpowiedż
    KarolinaK
    22 czerwca 2015 o 10:15 am

    A coż to za książka z tak wspaniałymi przepisami czekoladowymi?:)

  • Odpowiedż
    kuchniapszczoly
    22 czerwca 2015 o 1:49 pm

    Ale bajeczne pyszności!

  • Odpowiedż
    Natalie
    23 czerwca 2015 o 6:54 am

    Istna, czekoladowa rozpusta! Pyszności, a czekolada z truskawkami się lubi 😉
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    • Odpowiedż
      Marta
      24 czerwca 2015 o 4:09 pm

      Zdecydowanie czekolada plus truskawki smakuje bajecznie 🙂 dziękuję

  • Odpowiedż
    gin
    24 czerwca 2015 o 8:37 am

    Wyglądają bardzo efektownie 🙂
    A cóż za książkę nabyłaś? 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      24 czerwca 2015 o 4:08 pm

      Dziękuję… Książka to Divine Chocolate, C.Bardi/T.Morris

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.