Szarlotka Sypana

Boże Narodzenie, Ciasta
 
Proste, kruche ciasto z jabłkami.
Takie proste, niewyszukane a takie jedyne w swoim rodzaju.
Czy jest ktoś, kto nie lubi szarlotki?! Nie sądzę.
Dzisiejsza szarlotka jest tak zwaną szarlotką sypaną.
Jest ekspresowa w wykonaniu. Jest przepyszna, krucha, soczysta…
Zakochałam się w niej podczas ostatniej wizyty w Polsce.
Nie omieszkałam prosić o przepis.
Składników na ciasto nie zagniatamy.
Lekko łączymy nadając im konsystencję kruszonki.
Jabłuszka pokrywamy pianą z białek ubitą z kokosem,
możemy posypać również cynamonem, całość pokrywamy kruszonką i voila – gotowe.
Szarlotka jest dość podzielna, na dużą blachę, idealna dla całej rodziny.
Bardzo polecam.
 
Składniki na ciasto:
 
0,5 kg mąki
1,5 kostki margaryny lub masła
220 g cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
 
Składniki na ciasto wsypujemy do misy.
Łączymy je ze sobą, starając się nie zagniatać ciasta
a jedynie doprowadzić do postaci kruszonki.
 
Pianka kokosowa:
 
6 białek
220 g cukru kryształu
100 g wiórków kokosowych
300 ml kwaśnej śmietany 18%
 
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ciągle ubijając dodajemy cukier.
Śmietanę rozbijamy lekko za pomocą rózgi kuchennej.
Dodajemy kokos, lekko mieszamy.
Do śmietany z kokosem dodajemy ubitą pianę z białek.
 
Dodatkowo:
 
4 duże jabłka (szara renta lub inne mało soczyste)
1-2 łyżki cukru kryształu
cynamon (jeśli lubicie)
 
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
 
Wykonanie:
 
Formę dużą o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy 2/3 ciasta, lekko ugniatamy.
Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.
Następnie wykładamy kokosową piankę i posypujemy pozostała kruszonką,
dodając do niej 1-2 łyżki cukru kryształu.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 50-60 minut.
 
Szarlotka Sypana
 
Szarlotka Sypana 2
 
Szarlotka Sypana 3
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

9 komentarzy

  • Odpowiedż
    Szefowa kuchni
    24 listopada 2014 o 7:31 pm

    Ta szarlotka to królowa blogów kulinarnych. 🙂 Chyba i ja muszę w końcu się skusić.

    • Odpowiedż
      Marta
      24 listopada 2014 o 10:14 pm

      Szarlotka sypana wygrywa za ekspresowość w przygotowaniu i niepowtarzalny smak. Polecam 😉

  • Odpowiedż
    Gosia
    24 listopada 2014 o 8:34 pm

    Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda wspaniale 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      24 listopada 2014 o 10:13 pm

      Dziękuję… Takie zwyczajne ciasto a daje tyle smakowych przyjemności.

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    24 listopada 2014 o 10:07 pm

    jestem bardzo ciekawa tej szarlotki już od jakiegoś czasu, w końcu będę musiałą ja upiec :-))

    • Odpowiedż
      Marta
      24 listopada 2014 o 10:12 pm

      Bardzo polecam, jest przepyszna!

  • Odpowiedż
    lena
    25 listopada 2014 o 7:52 am

    Sypana to u mnie w domu trochę co innego, ale muszę przyznać.że ta wersja mnie kupiła i już chcę zrobić 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      4 grudnia 2014 o 1:12 pm

      Robiłam rownież taka klasyczną szarlotkę sypaną, ta jest bardzo zbliżona a smakiem jak dla mnie postokroć lepsza 😉 polecam

  • Odpowiedż
    magda
    18 kwietnia 2016 o 9:10 am

    Wspaniała ta szarlotka, ciasto robi się tempie błyskawicznym, dodałabym jedynie mniej cukru do ciasta i kokosu. Zrobiłam również wersję bez kokosu, ale wtedy polecam dać więcej jabłek, ok. 2 kg, najlepsza oczywiście szara reneta.

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.