Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie

Ciasta
 
Szarlotka… proste klasyczne ciasto z jabłkami.
Na kruchym spodzie robiłam i jadałam nie raz. Przyszła pora na lekką odmianę.
Tym razem postanowiłam zrobić na puszystym a zarazem cienkim cieście drożdżowym. Obowiązkowo z kruszonką i rodzynkami.
Nie trwało to długo a szarlotka już gościła na naszym stole.
Przyznaję, że w ciepłe dni uwielbiam robić drożdżowe.
Ciasto pięknie i w miarę szybko wyrasta. Aż chce się kucharzyć.
Choć ostatnio wyczytałam, że o wiele lepsze w smaku jest drożdżowe,
które wyrasta co najmniej przez całą noc w lodówce.
Mmm uwielbiam takie nowinki i następna drożdżówka dla porównania będzie z ‘lodówki’.
Tymczasem wracając do naszej szarlotki na drożdżowym spodzie
zaliczam ją do bardzo udanych i wartych polecenia.
Puszysty spód, dużo jabłek i jeszcze więcej kruszonki.
Bardzo Wam polecam.
 
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie          Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 2
 
Składniki:
250 g mąki
15 g świeżych drożdży
25 g cukru
125 ml letniego mleka
30 g letniego roztopionego masła
szczypta soli
1 kg jabłek
 
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 3
 
Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, rozkruszamy drożdże.
Zasypujemy połową cukru i połową letniego mleka.
Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Będzie dość luźne, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ponownie
i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy formę o średnicy 26 cm,
wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem.
Ciasto rozwałkowujemy, staramy się jak najmniej podsypywać mąką.
Przekładamy do formy.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy blisko siebie.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie
na około 20 minut, do napuszenia się.
 
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 4          Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 5
 
Kruszonka:
 
150 g mąki
100 g cukru
100 g roztopionego masła
50 g rodzynek
 
Składniki łączymy ze sobą a następnie rozkruszamy po jabłkach.
Na kruszonkę rozrzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika
i pieczemy około 45-50 minut, do zarumienienia się.
 
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 6
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    gin
    5 sierpnia 2014 o 11:21 pm

    Taka szarlotko-drożdżówka musi smakować znakomicie 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      6 sierpnia 2014 o 8:48 am

      Była inna, nie jadłam takiej wcześniej ale była bardzo smaczna 😉

  • Odpowiedż
    Lena
    6 sierpnia 2014 o 6:33 am

    Tak jak drożdżowe uwielbiam, tak drożdżowej szarlotki nie jadłam. Cóż za zaniedbanie 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      6 sierpnia 2014 o 8:49 am

      Hihi oj zdecydowanie zaniedbanie 😉 szarlotko-drożdżówka smakowała bardzooo dobrze 😉

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.