Pyszne Ciasto Cukiniowo – Marchewkowe z Pomarańczowym Kremem

Ciasta
 
Po kremowych, śmietankowych wypiekach przyszła pora na ‘coś’ spokojniejszego w smaku.
Znalazłam przepis na ciasto na bazie cukinii i marchwi,
przełożone gęstym kremem pomarańczowym i udekorowane lekkim serkiem kremowym.
Spokojne smaki, które niewątpliwie zaciekawiły moje podniebienie.
Robiąc je ciągle myślałam jak te smaczki będą ze sobą współgrać.
Ciasto pięknie wyrosło.
Po przekrojeniu piękny widok dwóch marchewkowo-cukiniowych blatów.
Gęsty krem pomarańczowy nie przysparzający problemów. Lekki kremowy serek…
Spokojne smaki, tak myślałam dopóki nie spróbowałam!!!
Ciasto skradło moje kubki smakowe… Jednym słowem jest wspaniałe!!!!
Jest po prostu idealne – Odpowiednio wilgotne, pyszny gęsty krem pomarańczowy
i delikatny serek kremowy…cudowny smak!
Bardzo Wam polecam. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta
z warzywami lub ciągle się wahacie to proponuje zacząć od tego.
 
Pyszne Ciasto Cukiniowo - Marchewkowe            Pyszne Ciasto Cukiniowo - Marchewkowe 2
 
Składniki:
 
170 g cukinii
100 g marchewki
5 jaj
130 ml oleju
130 g + 70 g cukru
230 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
75 g masła
2 pomarańcze
200 g – 250 g serka kremowego (soft cheese np. Philadelphia)
50 g cukru pudru
 
Pyszne Ciasto Cukiniowo - Marchewkowe 3 
Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Marchewkę myjemy, obieramy i rownież ścieramy na grubych oczkach tarki.
2 jajka ubijamy ze 130 g cukru, dodajemy olej
i ubijamy do otrzymania kremowej, lekko białej masy.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
i krótko ubijamy do połączenia się składników.
Następnie wsypujemy cukinię i marchew, mieszamy delikatnie łyżką.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie kroimy wzdłuż ciasto na dwa blaty.
 
W międzyczasie rozpuszczamy masło.
Dwie pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem.
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, z drugiej jak i z tej bez skórki
wyciskamy około 130 ml soku (2 łyżki odlewamy do szklanki i odstawiamy na bok).
Do roztopionego masła wlewamy wymieszane wcześniej razem składniki:
70 g cukru, 3 jajka, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy. 
Na małej mocy palinka, cały czas mieszając doprowadzamy do uzyskania gęstego kremu.
 
Pyszne Ciasto Cukiniowo - Marchewkowe 4             Pyszne Ciasto Cukiniowo - Marchewkowe 5
Serek ucieramy z cukrem pudrem i 2 łyżkami soku z pomarańczy,
do uzyskania puszystego kremu.
 
Na pierwszy blat ciasta nakładamy gesty krem pomarańczowy.
Przykrywamy drugim blatem.
Na wierzch nakładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
 
Pyszne Ciasto Cukiniowo - Marchewkowe 6
 
Pyszne Ciasto Cukiniowo - Marchewkowe 7
 
Przepis z niewielkimi zmianami pochodzi z magazynu kulinarnego Lecker
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    marcela
    11 lipca 2014 o 12:48 pm

    jak dla mnie- totalna bomba! pycha!

    • Odpowiedż
      Marta
      11 lipca 2014 o 1:58 pm

      Połączenie smsków genialne 😉 polecam wypróbować 😉

  • Odpowiedż
    Konczi i Szpileczka
    11 lipca 2014 o 6:43 pm

    Ciekawy przepis!!

    • Odpowiedż
      Marta
      11 lipca 2014 o 8:16 pm

      Zaciekawił mnie do tego stopnia, że musiałam się sama przekonać jak smakuje 😉 i było warto 😉 zwłaszcza, że ostatnio polubiłam cukinię w wypiekach 😉

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.