Pychotka Inaczej

Boże Narodzenie, Ciasta
 
Mogę śmiało stwierdzić, że większość z nas już robiło nie raz
nie dwa tradycyjną Pychotkę, zwaną również Panią Walewską.
Ciasto jest przepyszne i obiecuję, że niebawem zagości na blogu.
Tymczasem mam dla Was jej lżejszą, delikatniejszą ale smakiem równie zachwycającą wersję.
Zarówno jak tradycyjną Pychotkę tak i to ciasto możemy piec przez okrągły rok,
niezależnie od pory roku.
Pychotka inaczej, jak sama nazwa na to wskazuje jest pyszna.
Dwa blaty kruchego ciasta pieczone razem z bezą,
posypane migdałami, pomiędzy nimi warstwy delikatnego kremu śmietankowego
i malinowej galaretki z dużą ilością malin.
Jedynym słowem wspaniałe, delikatne ciasto, które zdecydowanie polecam.
 
Składniki na ciasto:
 
6 żółtek
100 g cukru
190 g mąki
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Pychota Inaczej           Pychota Inaczej 2
 
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy żółtka.
Ciągle ucierając wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie porcje.
Formę o wymiarach 25 x 36 wykładamy papierem do pieczenia
i rozsmarowujemy pierwszą porcję ciasta.
Będzie go niewiele ale zapewniam, że tak właśnie ma być.
Na rozłożone ciasto wykładamy bezę i posypujemy migdałami.
Pieczemy około 35-40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. 
Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.
 
Beza:
 
6 białek
250 g cukru
100 g płatków migdałowych do posypania
 
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy łyżka po łyżce cukier.
Ubijamy do otrzymania sztywnej, lśniącej bezy.
Dzielimy na pół, wykładamy na blaty ciasta i posypujemy migdałami.
Jeśli nie pieczecie dwóch ciast w tym samym czasie to bezę na jedno ciasto
należy ubić z połowy składników, położyć na ciasto a przed włożeniem drugiego ciasta
ubić świeżą bezę z drugiej połowy składników.
 
Galaretka z malinami:
 
2 galaretki malinowe
500 g malin (mogą być mrożone)
 
2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Następnie wsypujemy maliny, mieszamy i odstawiamy
w chłodne miejsce do stężenia.
 
Krem:
 
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
 
Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera
i ubijamy końcówką do ubijania białek na puszysty krem.
Należy uważać, gdyż zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zwarzenia.
 
Wykonanie:
 
Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu śmietankowego.
Na krem wykładamy galaretkę z malinami.
Na galaretkę kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Możecie mieć trudność z dokładnym rozprowadzeniem kremu na galaretce,
wiec polecam krem rozsmarować na spodzie drugiego blatu
i delikatnie odwracając przerzucić na galaretkę.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
 
Pychota Inaczej 3
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

15 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    19 września 2014 o 3:38 am

    Takiej pychoty nie jadłam, jak pysznie 😉

  • Odpowiedż
    Poproszę dokładkę
    19 września 2014 o 8:31 am

    uwielbiam Pychotkę! Twoja wygląda cudownie!!

    • Odpowiedż
      Marta
      21 września 2014 o 7:29 pm

      Dziękuję bardzo i polecam.

  • Odpowiedż
    magda
    19 września 2014 o 6:12 pm

    Wygląda intrygująco! Wypróbuję!

  • Odpowiedż
    magda
    19 września 2014 o 6:12 pm

    Wygląda baaardzo apetycznie! wypróbuję!

    • Odpowiedż
      Marta
      21 września 2014 o 7:30 pm

      Dziękuję. Zdecydowanie warta wypróbowania 😉

  • Odpowiedż
    Angie
    22 września 2014 o 7:02 am

    Wygląda bardzo apetycznie, no i jaka równiutka kosteczka!: )

  • Odpowiedż
    boregi
    22 września 2014 o 3:37 pm

    Nigdy nie jadłam ani nie robiłam pychotki, ale chyba czas najwyższy ! 🙂

  • Odpowiedż
    Betina
    19 października 2014 o 11:07 am

    Robiłam kiedyś PANIĄ WALEWSKĄ,ale mi nie wyszła, muszę spróbować ten przepis
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    • Odpowiedż
      Marta
      19 października 2014 o 8:19 pm

      Bardzo polecam, zdecydowanie lżejsza wersja pani Walewskiej. Pyszne ciasto i musi się udać 😉

  • Odpowiedż
    Małgosia
    5 stycznia 2015 o 7:22 pm

    Przepis z moich wypieków

  • Odpowiedż
    magda
    29 sierpnia 2015 o 2:34 pm

    Polecam, wyszła pyszna, jak na zdjęciu! Nie zniechęciło mnie do niej nawet to, że za pierwszym razem nie ubiła mi się dobrze śmietana 30% – wybrałam “łaciatą” – nie polecam. Drugie podejście udane i efekt końcowy bardzo smakowity. Zdradzę jeszcze sekret udanej, kruchej bezy – schłodzone białka ubijamy na sztywno same, a dopiero potem dodajemy cukier:)) Podzieliła się nim ze mną oczywiście autorka ciasta:))

    • Odpowiedż
      Marta
      2 września 2015 o 1:53 pm

      Dziękuję 🙂 i cieszę się, że ciasto się udało… Niepowodzenia w kucharzeniu trzeba przezwyciężać, każdemu się zdarzają 🙂 fakt, że za śmietanka łaciatą sama nie przepadam.

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.