Owsiane Jabłkowo – Truskawkowe Crumble

Ciasta

Wstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz.
Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez…
I uwierzcie mi, że gdyby nie moje nowe, pastelowo – różowe naczynie
misję zrobienia crumble przekładałabym w nieskończoność,

a tym samym straciłabym wiele….
Deser jest wspaniale pyszny.
Soczyste owoce przykryte chrupiącą kruszonką,
w dodatku owsianą smakują nadzwyczaj wybornie 🙂
Wszyscy się zajadaliśmy, dzieci wręcz oszalały na punkcie tego deseru
a ja mam nadzieję, że to nie była zasługa lodów na talerzu obok
a właściwego deseru 🙂

Idealny na niedzielne popołudnie, z lodami, w ogrodzie, w piękny słoneczny dzień.
Koniecznie wypróbujcie.

Składniki:

4 duże jabłka , najlepiej szara reneta
500 g mrożonych truskawek
85 g cukru kryształu
100 g rodzynek
100 g brązowego cukru
50 g miodu
250 g masła
300 g płatków owsianych
300 g mąki
100 g płatków migdałów
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy i kroimy na większe kawałki.
Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier kryształ
i smażymy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodajmy zamrożone truskawki i ponownie smażymy około 5 minut,
dodając na sam koniec rodzynki.
Podlewamy lekko wodą gdyby całość zaczynała przywierać do garnka.
Jabłka powinny być lekko miękkie, ale nie rozgotowane.
Truskawki powinny również lekko zmięknąć.

Brązowy cukier, miód i masło rozpuszczamy.
Mąkę, płatki owsiane, migdały i cynamon mieszamy razem.
Płynną mieszankę wlewamy powoli do wymieszanych suchych składników.
Mieszamy łyżką lub ręką do połączenia się całości.

Jabłka i truskawki wykładamy do naczynia żaroodpornego
(jeden większy lub dwa mniejsze).

Posypujemy przygotowaną owsianą kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 30-35 minut, lub do momentu
aż kruszonka na górze zacznie się rumienić.

Wyciągamy z piekarnika.
Serwujemy na ciepło solo lub z lodami 🙂
Na zimno smakuje równie dobrze.

Owsiane Jabłkowo - Truskawkowe Crumble Owsiane Jabłkowo - Truskawkowe Crumble 2

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

12 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    27 kwietnia 2015 o 9:23 am

    Często je robię, szczególnie lubię wersję truskawkowo-rabarbarową 🙂
    Pięknie wygląda Twoja wersja 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      27 kwietnia 2015 o 12:34 pm

      Mmmm truskawka i rabarbar … Musi być pysznie 🙂

  • Odpowiedż
    foodmania
    27 kwietnia 2015 o 4:59 pm

    świetna propozycja!

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    27 kwietnia 2015 o 7:30 pm

    uwielbiam crumble, mój ulubiony deser 🙂

  • Odpowiedż
    kocie-smaki
    28 kwietnia 2015 o 5:11 am

    ja też oniemiałam, gdy zjadłam pierwsze crumble 🙂 takie proste, a takie pyszne 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      28 kwietnia 2015 o 4:04 pm

      Dokładnie, proste desery bywają zaskakująco obłędne 🙂

  • Odpowiedż
    sweetcakes
    29 kwietnia 2015 o 5:45 pm

    Mój mąż zawsze krzywił się na widok crumble dopóki nie spróbował, teraz jest wielkim fanem tego smacznego deseru. Pozdrawiam

    • Odpowiedż
      Marta
      3 maja 2015 o 7:31 pm

      Sama podchodziłam do crumble z dystansem a teraz mogłabym je robic niemalże codziennie 🙂

  • Odpowiedż
    Anna | Studio Kuchnia
    1 maja 2015 o 6:00 am

    Wspaniałe połączenie! ! Jabłek z truskawkami jeszcze nie próbowałam w crumble 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      3 maja 2015 o 7:30 pm

      Polecam, bardzo smaczne połączenie 🙂

  • Odpowiedż
    gin
    2 maja 2015 o 9:46 am

    Uwielbiam 🙂
    Niestety, moje naczynie do crumble „się zbiło”… 🙁

    • Odpowiedż
      Marta
      3 maja 2015 o 7:29 pm

      Koniecznie trzeba nabyć nowe,,, letnie popołudnia bez crumble ahhh niewyobrażalne 🙂

    Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.