Na całe szczęście kolejne zaliczone do ulubionych. Jest przepyszne.
Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie roladki z kawałkami jabłka… Poezja.
Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych i dużych.
Bardzo Wam polecam i zachęcam do wypróbowania. Składniki na biszkopt: 8 jaj
440 g cukru
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jabłka


Formę prostokątną o średnicy 36×25 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotową masę. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Podobnie robimy z drugą połową składników. Z tym że na wyłożoną papierem do pieczenia formę układamy plasterki jabłek. Zalewamy masą biszkoptową. Pieczemy tak samo jak pierwszy biszkopt a następnie zaraz po upieczeniu, za pomocą ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy na parę minut w ściereczce a następnie kroimy na 18 kawałków.


2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Masa wiśniowa: 1 słoiczek drylowanych wiśni
2,5 szklanki wody
1,5 opakowania galaretki wiśniowej Wiśnie zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, wsypujemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawimy do stężenia. Wykonanie: Biszkopt
Masa wiśniowa
Krem śmietankowy
Roladki
Galaretka pomarańczowa


9 komentarzy
Wiolcia
10 sierpnia 2014 o 2:10 pmWygląda prze smacznie:)
Marta
10 sierpnia 2014 o 2:23 pmDziękuję 😉
Jest naprawdę bardzo smaczne choć przyznaję, że bardziej wolę cięższe ciasta to za to daje się pokroić 😉
Klaudia Ce
10 sierpnia 2014 o 2:36 pmZapraszam do akcji
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka
marcela
11 sierpnia 2014 o 5:04 amwygląda niesamowicie pracochłonnie… muszę je zrobić bo jestem pewna, że przepyszne!
Marta
11 sierpnia 2014 o 4:49 pmJest przepyszne, to prawda 😉 pracochłonne… Hmm wystarczy odpowiednio wcześnie przygotować galaretki i wtedy idzie jak po maśle 😉
Lena
11 sierpnia 2014 o 6:56 amPodziwiam- mi by się nie chciało robić 🙂 Leń ze mnie. Ale jak wygląda, cudownie wprost 😉
Marta
11 sierpnia 2014 o 4:50 pmRobi się szybciej niż sie wydaje 😉 spróbuj zrobic albo wpadaj na kawałeczek 😉
gin
12 sierpnia 2014 o 6:48 pmWygląda bardzo efektownie z tymi roladkami 🙂
Marta
12 sierpnia 2014 o 7:52 pmZdecydowanie roladki dodają uroku 😉 Dziękuję