Kremówka

Ciasta
Kremówka 4

Wieki jej nie robiłam. Przyznaję, że nie jest to moje topowe ciasto, za którym pójdę w ogień i bez którego żyć nie mogę 🙂
Nigdy jej nie zamawiam w kawiarenkach, kremówka- napoleonka to nie moja bajka smakowa.
Zrobiłam na życzenia mojego męża. Od dłuższego czasu wspominał, że z chęcią skosztowałby kremówki.

I nie żałuje. Szybka w przygotowniu i bardzo smaczna. Z chęcią sięgnęłam po kolejny kawałek a moje wyobrażenie smakowe na temat kremówki uległo zmianie. Jest pysznie.

Składniki na ciasto:

2 blaty ciasta francuskiego

Ciasto francuskie wykładamy na dużą blachę, na papierze do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. W trakcie pieczenia nakłuwamy widelcem, gdyż ciasto się puszy i rośnie.

Krem budyniowy:

2 żółtka
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru kryształu
500 ml mleka

Żółta i jajko rozcieramy.
Mąki mieszamy w 200 ml mleka. Wymieszane wlewamy do roztartych żółtek i ponownie mieszamy, do połączenia, nie powinno być grudek.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Na gotujące wlewamy wymieszane składniki. Zagotowujemy, doprowadzamy do konsystencji budyniu, ciągle mieszając, by się nie przypaliło.
Odstawiamy do ostygnięcia, przykrywając folią spożywczą.

Krem śmietankowy:

400 – 500 ml śmietany kremówki  30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem, na sztywno.
Wlewamy ostudzoną żelatynę i mieszamy.

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy. Na krem budyniowy wykładamy krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki i tam też przechowujemy.
Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

Kremówka Kremówka 2 Kremówka 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    lena
    6 sierpnia 2015 o 10:48 am

    Raz na jakiś czas lubię ją zjeść, ale to dzieje się raz na parę lat. Ale jak wtedy smakuje:)

    • Odpowiedż
      Marta
      12 sierpnia 2015 o 5:22 pm

      Dokładnie, raz na jakis czas warto zrobić a i smakuje wtedy wyjątkowo 🙂

  • Odpowiedż
    magda
    7 sierpnia 2015 o 7:52 am

    Jest pyszna, bita śmietana dodaje jej lekkości! Warto upiec!

    • Odpowiedż
      Marta
      12 sierpnia 2015 o 5:19 pm

      cieszę się, że smakowała 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.