Korzenne Banoffee z Piankami Marshmallow

Ciasta
 
Uwielbiam wszystko co kryje się pod nazwą bannoffee.
Karmel, bita śmietana, banany… Połączenie niemalże doskonałe.
Tym razem z dodatkiem pianek marshmallow… a wszystko w otoczeniu
nietypowego ciasta biszkoptowego, lekko korzennego, z nutką cynamonu.
Wyszło pysznie, delikatnie, odpowiednio słodko.
I choć za piankami marshmallow nie przepadam,
tak w tym wypadku jestem jak najbardziej na tak.
Ciasto ładnie się kroi, jest dość podzielnie i zdecydowanie
może posłużyć jako torcik na wyjątkowe okazje.
Polecam wypróbować.
 
Korzenne Banoffee z Piankami Marshmallow           Korzenne Banoffee z Piankami Marshmallow 2  
 
Składniki na biszkopt:
 
165 g masła
165 g cukru brązowego muscovado
325 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
4 łyżki mleka
2 duże banany
 
Banany blendujemy lub rozdrabniamy widelcem.
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Dodajemy wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem mąkę.
Stopniowo dodajemy jajka i mleko. Ucieramy do połączenia składników.
Następne dodajemy zblendowane banany.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem.
Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Lekko studzimy, wyciągamy z formy i odwracamy na parę minut do ‘góry nogami’
w celu wyrównania zbyt wyrośniętego wierzchu ciasta.
Ponownie odwracamy ciasto. Przekrawamy wzdłuż uzyskując 3 blaty.
 
Korzenne Banoffee z Piankami Marshmallow 3
 
Krem:
 
300 ml śmietany kremówki 48%
1 banan
50 g + garść pianek marshmallow
1 puszka karmelu (lub słodzone mleko skondensowane, gotowane ok. 1,5 h)
 
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Banana kroimy na drobne kawałki.
Pianki jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki.
Banana i pianki wsypujemy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy.
 
Wykonanie:
 
Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 karmelu,
na karmel nakładamy 1/2 śmietany kremówki. Powtarzamy czynność.
Wierzch smarujemy karmelem,
posypujemy piankami i delikatnie oprószamy gorąca czekoladą w proszku.
 
* źródło: bbcgoodfood.com
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

10 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    16 października 2014 o 3:22 am

    Śmiało może robić za torcik, szczególnie w zimowy czas. Korzenna nuta zawsze mnie kusi 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      16 października 2014 o 8:05 am

      Zdecydowanie jest taki torcikowy;)a z nutą korzenną idealnie wpasuje się w klimat jesienno-ziomowy 😉

  • Odpowiedż
    Konczi i Szpileczka
    16 października 2014 o 6:28 am

    Świetny przepis

  • Odpowiedż
    gin
    16 października 2014 o 4:05 pm

    To taka mocno wypasiona wersja banoffee 🙂 Wygląda cudownie 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      17 października 2014 o 3:16 pm

      Dziękuję 😉 zdecydowanie wypasiona wersja banoffee 😉

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    16 października 2014 o 6:22 pm

    oooo dam się pokroić za to ciacho! obłęd!!!

    • Odpowiedż
      Marta
      17 października 2014 o 3:16 pm

      Już kroje i wysyłam kawałeczek 😉

  • Odpowiedż
    iza
    19 października 2014 o 2:54 pm

    przepysznie wygląda

    • Odpowiedż
      Marta
      19 października 2014 o 8:18 pm

      Dziękuję i polecam 😉

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.