Kawowe Ciasto z Serową Wkładką

Ciasta, Serniki

Przygotowaliśmy dla Was pyszne kawowe ciasto
z serową wkładką, karmelem i czekoladowym ganache.
Dla każdego coś innego.
Ja zachwycona całością, mąż zadowolony z serowej wkładki
a syn zachwycony czekoladowym ganache.
Ciemne blaty ciasta przypominają strukturą i smakiem ciasta ucierane,
są cięższe i wilgotne od tradycyjnych puszystych biszkoptów.
Ser jest bardzo delikatny, wyczuwalny karmel nadaje całości charakteru,
a krem, którym ciasto jest obłożone i czekoladowa polewa
na wierzchu dekorują ciasto smakiem i wyglądem.
Bardzo Wam polecam.

Składniki na ciasto:

115 g masła
340 g cukru kryształu
2 jajka
270 g mąki pszennej
50 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 filiżanki mocnej kawy (5 łyżeczek zalanych wrzątkiem)
0,5 filiżanki mleka

Mąkę, kakao, sodę i proszek mieszamy.
Kawę mieszamy z mlekiem.
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy jajka i dalej ucieramy.
Dodajemy wymieszane suche składniki.
Krótko ucieramy.
Wlewamy mokre składniki i ucieramy całość do gładkości.
Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Dzielimy ciasto na pół i wylewamy do form.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Ser:

450 g serka kremowego typu Philadephia
150 g cukru kryształu
2 jajka
110 g kwaśnej śmietany
80 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ser ucieramy z cukrem.
Dodajemy stopniowo jajka i ucieramy.
Kolejno dodajemy pozostałe składniki i ucieramy do połączenia się.
Całość będzie dość luźna.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Dodatkowo zewnętrzne boki i dno tortownicy owijamy szczelnie folią.
Wlewamy ser do tortownicy.
Tortownicę wstawiamy do prostokątnej formy.
Zalewamy formę do połowy wrzątkiem i całość wstawiamy
do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 60 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki
na kilka godzin lub całą noc.

Krem:

200 g kremowego serka typu Philadelphia
60 g masła
4 łyżki karmelu

Masło ucieramy.
Dodajemy serek i karmel.
Ucieramy do uzyskania puszystego kremu.

Ganache:

120 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremówki

Śmietanę doprowadzamy do wrzenia.
Ściągamy z ognia.
Wrzucamy połamaną czekoladę.
Odstawiamy na 2 minuty na bok a następnie mieszamy łyżką
do rozpuszczenia się czekolady.
Odstawiamy na bok do zgęstnienia.

Dodatkowo:

karmel w puszce lub mleko schłodzone gotowane 1,5 h

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze.
Smarujemy 3 łyżkami karmelu.
Na karmel kładziemy ser.
Smarujemy 3 łyżkami karmelu.
Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Wierzch smarujemy 3 łyżkami karmelu.
Boki i karmel na wierzchu pokrywamy kremem.
Całość polewamy zgęstniałą polewą czekoladową – ganache.
Przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.

Kawowe Ciasto z Serową Wkładką Kawowe Ciasto z Serową Wkładką 2 Kawowe Ciasto z Serową Wkładką 3

 

źródło z małymi zmianami: shugarysweets.com

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

6 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    14 kwietnia 2015 o 11:40 am

    Tak apetycznie wygląda,że nie można przestać podziwiać 😉

  • Odpowiedż
    gin
    15 kwietnia 2015 o 5:31 pm

    Wygląda fenomenalnie 🙂

  • Odpowiedż
    poproszedokladke
    16 kwietnia 2015 o 7:04 am

    wygląda jak zwykle obłędnie 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      17 kwietnia 2015 o 8:53 am

      Dziękuję 🙂 bardzo mnie to cieszy.

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.