Francuskie Kwadraciki z Czekoladą i Gruszką

Ciasta
Francuskie Kwadraciki z Czekoladą i Gruszką 3

Szybki deser – zachcianka wczorajszego poranka. Deser, który w całości mógłby przygotować Gabriel, który smakowałaby wyśmienicie i nie zająłby zbyt dużo czasu. Padło na francuskie kwadraciki z gruszkami. Gruszki zatopione w czekoladowej masie ciasteczkowej. Nie uwierzycie ale w smaku obłędne. Szybkie, proste a zachwycają. Sama byłam zdziwiona, że połączenie gruszki z czekoladą plus ciasto francuskie to czysta rozkosz dla podniebienia. Niebo w gębie. Koniecznie wypróbujcie.

Składniki na około 15 sztuk:

375 g ciasta francuskiego
70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych w czekoladzie
70 g masła
60 g cukru kryształu
5 dojrzałych gruszek

Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów.

Ciasteczka blendujemy z masłem i cukrem.

Powstałą masę cisteczkową rozsmarujemy na każdym kwadracie, boki około 1 cm zostawiamy wolne. Gruszki obieramy. Kroimy w plasterki i układamy na masę ciasteczkową.

Gotowe kwadraty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, do zarumienienia. Spożywamy na ciepło, na zimno również smaczne. Przechowujemy pod przykryciem.

Francuskie Kwadraciki z Czekoladą i Gruszką Francuskie Kwadraciki z Czekoladą i Gruszką 2

Źródło: Chocolate Divine, C. Bardi/ T. Morris

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

2 komentarze

  • Odpowiedż
    lena
    31 sierpnia 2015 o 5:55 pm

    Uwielbiam słodkości z ciasta francuskiego 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      2 września 2015 o 1:51 pm

      Zdecydowanie za rzadko je robię 🙂

    Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.