Czekoladowe Ciasto na Zimno z Precelkami

Ciasta
 
Na zewnątrz dość upalnie. Ostatnią rzeczą o jakiej marzę to włączony piekarnik.
Po ostatnim debiucie sernika na zimno, pomyślałam o kolejnym z tej serii.
W jednej z moich ulubionych książek kucharskich wypatrzyłam ciasto na zimno,
bez pieczenia z precelkami.
Kusiło wyglądem, łatwością przygotowania
i niewątpliwe zachęcało smakiem
po przeczytaniu listy składników.
Długo nie trzeba było mnie namawiać.
Ciasto wyszło pyszne. Kruchy spód, delikatny krem, gorzka czekolada
i chrupiące na wierzchu, oblane czekoladą precelki.
Bardzo Wam polecam na te upalne, bez pieczenia popołudnia.
 
Czekoladowe Ciasto na Zimno            Czekoladowe Ciasto na Zimno
 
Składniki na spód:
 
150 g gorzkiej czekolady
50 g masła
60 g precli
120 g płatków kukurydzianych
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło rozpuszczamy na małej mocy palinka.
Precle i płatki kukurydziane rozkruszamy w blenderze.
Do rozkruszonych wlewamy czekoladę, masło i mieszamy.
Tortownicę o średnicy 20 cm lub kwadratową formę 20 x 28 cm natłuszczamy
i wypełniamy przygotowaną masą ‘ciasteczkową’,
dobrze ugniatamy dno, tworząc również boki.
Wkładamy na godzinę do lodówki.
 
DD4
 
Krem:
 
200 g kremowego serka (soft cheese np.Philadephia)
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g masła orzechowego np. Nutella
50 g cukru
1 łyżka żelatyny
 
Polewa:
 
200 g gorzkiej czekolady
około 30 sztuk precli
50 ml śmietany kremówki
 
Czekoladowe Ciasto na Zimno 3            Czekoladowe Ciasto na Zimno 4
 
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Serek, cukier i masło orzechowe umieszczamy
w misie miksera i ucieramy na gładką masę.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody
i przestudzoną wlewamy do masy serowej.
Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
 
Śmietanę kremówkę podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z palinka i wrzucamy połamaną czekoladę.
Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.
Za pomocą widelca moczymy jedną stronę precli w czekoladzie
i odkładamy na papier do pieczenia.
Pozostałą czekoladą pokrywamy ciasto (jeśli czekolada będzie zbyt gęsta
podgrzewamy ją krótką chwilę lub wstawiamy do misy z wrzącą wodą).
Na ciasto pokryte czekoladą układamy przygotowane precle
i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia się.
 
Czekoladowe Ciasto na Zimno 5
 
Czekoladowe Ciasto na Zimno 6
 
* * przepis pochodzi z książki kucharskiej
“Backvergnugen wie noch nie” Ch. Teuber i A. Wolter
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

6 komentarzy

  • Odpowiedż
    Gosia
    9 lipca 2014 o 6:25 pm

    Precle i czekolada mniam

    • Odpowiedż
      Marta
      10 lipca 2014 o 9:26 am

      Precle i czekolada … Połączenie grzechu warte 😉

  • Odpowiedż
    marcela
    10 lipca 2014 o 6:01 am

    mmmm… ! Uwielbiam takie połączenie smaków! Pozdrawiam!! ( mam nadzieję, że komentarz się nie zdubluje, bo coś mi się zawiesiło podczas dodawania poprzedniego)

    • Odpowiedż
      Marta
      10 lipca 2014 o 9:26 am

      Chrupiąco-słone precle i gorzka czekolada… Warto było zrobić 😉

  • Odpowiedż
    Ola Wilczek
    12 lipca 2014 o 4:33 pm

    To musi być świetne połączenie – lubię takie słodko-słone przysmaki 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      14 lipca 2014 o 3:09 pm

      Ola,
      polecam wypróbować w wolnej chwili 😉

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.