Ciasto z Pietruszką i Syropem Klonowym

Ciasta

Genialne ciasto.
Aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem jest pietruszka.
Swoją drogą, ciasta ‚warzywne’ uwielbiam.
Popełniłam już nie jedno nie dwa, z marchwi, cukinii, awokado.
Każde jedno powalało na kolana.
Po cichu liczyłam, że ‚pietruszkowe’ nie pozostanie
w tyle i dołączy do grona faworytów.
Ale…że, będzie aż tak obłędne, to tego się nie spodziewałam.
Ciasto jest bardzooo pozytywnie wilgotne, bardzooo smaczne,
możemy pokusić się o stwierdzenie, że i zdrowe,
więc bez wyrzutów możemy sięgnąć po kawałeczek więcej.
Genialnie smakuje z dodatkiem syropu klonowego, zarówno w cieście jak i w kremie,
smak pomarańczy równie wyczuwalny.
Jednym słowem ciasto z serii tych, które mogę robić i jeść non stop.
Jest idealne pod każdym względem.
Koniecznie wypróbujcie.

Składniki na ciasto:

175 g masła
250 g cukru demerara
100 ml syropu klonowego (maple syrup)
3 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
250 g obranej pietruszki
1 jabłko
50 g orzechów włoskich lub pecan
skórka i sok z jednej pomarańczy

Masło rozpuszczamy z cukrem, z syropem klonowym i odstawiamy do ostygnięcia.
Obraną pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda i również ścieramy na grubych oczkach.
Orzechy siekamy na kawałki.
Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Jajka ubijamy na puch.
Wlewamy przestudzoną miksturę.
Ubijamy krótką chwilę.
Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
Krótko ubijamy.
Dodajemy pietruszkę, jabłko, orzechy, skórkę i sok z pomarańczy.
Wszystko ponownie krótko ubijamy do połączenia się składników.

2 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Boki smarujemy lekko masłem. Ciasto po równo rozkładamy do dwóch form,
wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnia.
Pieczemy około 40 minut.
Wyjmujemy i studzimy początkowo w formie a następnie na kratce kuchennej.

Krem:

250 g serka mascarpone
3-4 łyżki syropu klonowego

Serek mascarpone ucieramy z syropem klonowym.
Krem przekładamy ciasto.
Posypujemy cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Ciasto wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
Ciasto jest od razu gotowe do spożycia.

Ciasto z Pietruszką i Syropem Klonowym 2 Ciasto z Pietruszką i Syropem Klonowym Ciasto z Pietruszką i Syropem Klonowym 3

 

Źródło: bbcgoodfood.com

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

10 komentarzy

  • Odpowiedż
    lena
    28 stycznia 2015 o 11:08 am

    Nie wpadłabym na pietruszkowe ciasto. Muszę koniecznie spróbować:)

    • Odpowiedż
      Marta
      31 stycznia 2015 o 10:01 am

      Ja podobnie,,, o pietruszkowym jakos nie pomyślałam, a tu takie odkrycie 😉

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    29 stycznia 2015 o 6:59 am

    przyznam, że o pietruszkowym jeszcze nie słyszałam, ale skoro tak zachwalasz, musi być świetne 🙂 wpisuję na listę do zrobienia 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      31 stycznia 2015 o 9:58 am

      Jest naprawdę pyszne,,, bardzooo Ci polecam.

  • Odpowiedż
    magda
    29 stycznia 2015 o 8:41 pm

    czeka oczywiście w kolejce do zrobienia, przepis intrygujący!

    • Odpowiedż
      Marta
      31 stycznia 2015 o 9:58 am

      Ciasto jest genialne, polecam wypróbować chociażby już dziś 😉

  • Odpowiedż
    Kasia
    3 marca 2015 o 4:30 pm

    Ja ostatnio tez pieke takie warzywne, bo tylko w takiej postaci potomek przyjmuje warzywa niestety…To wyglada na bardzo interesujace, dodaje do ulubionych:)

    • Odpowiedż
      Marta
      4 października 2015 o 7:37 pm

      Bardzo polecam, jest pyszne 🙂 i mozna przemycić w ten sposob warzywa 🙂

  • Odpowiedż
    magda
    4 października 2015 o 6:04 pm

    godne polecenia na jesienne długie wieczory! robiłam wcześniej wersję z miodem i nie uzyskałam tak pysznego efektu jak z syropem klonowym; dałabym jedynie ciut mniej cukru!

    • Odpowiedż
      Marta
      4 października 2015 o 7:35 pm

      Syrop klonowy zdecydowanie podkreśla smak ciasta… Rowniez robiłam z miodem i syrop wygrywa 🙂

    Leave a Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.