Ciasto Ucierane z Truskawkami i Serkiem

Ciasta
Ciasto Ucierane z Truskawkami i Serkiem 4

Ciasto ucierane – mój faworyt wśród ciast. Z owocami najlepsze. Obok znalezionego przepisu na ciasto ucierane z truskawki, z dodatkiem serka nie mogłam przejść obojętnie.
Szybkie, ekspresowe, pyszne – nic dodać nic ująć.
Koniecznie wypróbujcie. Wszyscy będą zachwyceni a wyzwanie pod tytułem: “piekę ciasto” zakończy się powodzeniem.
Polecam.

Składniki:

175 g masła
250 g cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g zmielonych migdałów
75 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 g truskawek
garść płatków migdałów

Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka. Ciągle ucierając dodajemy mąkę, proszek, sodę i migdały. Kolejno dodajemy jogurt i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.

Ser:

200 g kremowego serka typu Philadelphia
25 g cukru
1 jajko

Ser, cukier i jako ucieramy krótką chwilę, do połączenia.

Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy połowę ciasta, na to połowę truskawek, na truskawki połowę masy serowej. Przykrywamy pozostałym ciastem, na to ponownie truskawki, na truskawki masa serowa. Posypujemy płatkami migdałów.

Pieczmy około 50-60 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy dodatkowo truskawkami i płatkami migdałów.

Ciasto Ucierane z Truskawkami i Serkiem Ciasto Ucierane z Truskawkami i Serkiem 2 Ciasto Ucierane z Truskawkami i Serkiem 3

Źródło: bbcgoodfood.com

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

11 komentarzy

  • Odpowiedż
    magma
    13 lipca 2015 o 12:27 pm

    ale pyszności:)

  • Odpowiedż
    Lena
    13 lipca 2015 o 12:34 pm

    Pyszne, proste i pięknie wygląda:)

    • Odpowiedż
      Marta
      13 lipca 2015 o 12:50 pm

      Dziękuję, w prostocie siła 🙂

  • Odpowiedż
    Natalie
    13 lipca 2015 o 2:45 pm

    Proste i szybkie, ale najlepsze! Mniam! 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    14 lipca 2015 o 5:28 pm

    boskie, wygląda na takie pysznie wilgotne 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      20 lipca 2015 o 6:42 pm

      Dziękuję, to fakt – jest wilgotne – takie lubię 🙂

  • Odpowiedż
    Sosna
    15 lipca 2015 o 4:47 pm

    Uwielbiam ucierańce pod każdą postacią 😀

  • Odpowiedż
    Gosia
    20 lipca 2015 o 2:05 pm

    Martuś, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły na http://brunetkawkuchni.com/2015/07/20/liebster-blog-award/
    Mam nadzieję, że zechcesz się przyłączyć 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      20 lipca 2015 o 6:41 pm

      Dzięki Gosia za nominacje 🙂 z chęcią przystępuje do zabawy 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.