Ciasto Ucierane z Rabarbarem i Truskawkami

Ciasta

Bardzo proste, ekspresowe i jakie pyszne
ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami.
Uwielbiam tego typu ciasta.
Są genialne a ich niebywale wielką zaletą jest to, że na drugi,
trzeci dzień są ciągle świeże i smakują tak samo dobrze.

O ile zostanie, bo z pewnością Wam posmakuje i rozejdzie się bardzo szybko.
W smaku jest delikatne, mokre, maślane, nie za słodkie … Pycha.
Ciasta ucierane zaliczane są do jednych z najprostszych ciast,
więc jeśli wahasz się czy zrobić czy nie to bez obaw, na pewno się uda.

Składniki:

100 g świeżych truskawek
300 g rabarbaru
175 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
175 g cukru kryształu + 1 łyżka
3 jajka
275 g maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g jogurtu naturalnego

Truskawki myjemy i przecinamy na pół, gdy większe na cztery części.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki.
Wrzucamy do miski i mieszamy z 1 łyżką cukru.

Masło ucieramy z cukrem waniliowym i 175 g cukru kryształu.
Dodajemy jajka, ucieramy.
Następnie dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i po łyżce jogurtu.
Ucieramy do połączenia się składników.

Formę okrągłą o średnicy 24 cm natłuszczamy masłem
i posypujemy mąką (dno i boki).

Wylewamy ciasto.
Połowę owoców wykładamy na ciasto i wciskamy je na głębokość około 1 cm.
Pozostałe owoce wysypujemy na ciasto i tak zostawiamy.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 50 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
i dekorujemy truskawkami i rabarbarem.

Ciasto Ucierane z Rabarbarem i Truskawkami Ciasto Ucierane z Rabarbarem i Truskawkami 2

 

źródło: magazyn kulinarny Lecker

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

6 komentarzy

  • Odpowiedż
    lena
    6 maja 2015 o 6:44 pm

    Puszyste, bardzo apetyczne:)

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    6 maja 2015 o 8:05 pm

    jedno z moich ulubionych ciast, wygląd bardzo pysznie!

    • Odpowiedż
      Marta
      7 maja 2015 o 3:41 pm

      Dziękuję, rownież lubię takie ciasta 🙂

  • Odpowiedż
    magda
    7 maja 2015 o 3:12 pm

    ciasto słodkie i jaka śliczna patera…

    • Odpowiedż
      Marta
      7 maja 2015 o 3:40 pm

      Dziękuję a patera to prezent, jest bardzo ładna 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.