Ciasto Pomarańczowe z Białą Czekoladą

Boże Narodzenie, Ciasta
 
Jak już wspominałam we wcześniejszym poście
chodzą za mną smaki i zapachy iście świąteczne.
Pomarańcza i biała czekolada zdecydowanie do nich należą.
Tym razem postawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące  
lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe.
Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady
pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę
białej śnieżynki na świątecznym stole.
Bardzo polecam.
 
Składniki:
 
175 g masła
175 g cukru kryształu
skórka otarta z 3 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
4 jajka
100 g mąki
100 g zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Cukier, masło i startą skórkę z pomarańczy umieszczamy w misie miksera.
Ubijamy krótka chwilę, do otrzymania miękkiej konsystencji.
Następnie dodajemy żółtka i ponownie ucieramy krótką chwilę.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą oczyszczoną.
Ucieramy do połączenia się składników.
Na sam koniec wsypujemy migdały i sok z pomarańczy. Miksujemy.
Białka ubijamy oddzielnie w czystej misce.
Dobrze ubite dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wkładamy papierem do pieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Przekładamy masę, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia.
 
Krem:
 
200 g białej czekolady
200 g creme frâiche
50 g startej na drobno białej czekolady
 
Białą czekoladę rozpuszczamy w garnku na małej mocy palinka.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Creme frâiche roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej i wlewamy do białej czekolady.
Mieszamy do połączenia się składników.
Wystudzony biszkopt pokrywamy kremem i posypujemy stratą białą czekoladą.
 
Ciasto Pomarańczowe z Białą Czekoladową
 
Ciasto Pomarańczowe z Białą Czekoladową 2
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    lena
    21 listopada 2014 o 6:59 pm

    Ale pyszne połączenie. ciasto wygląda znakomicie 🙂

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    21 listopada 2014 o 9:57 pm

    mmm pyszne, świąteczne ciasto! idealne na świąteczny stół 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      24 listopada 2014 o 7:25 pm

      Zdecydowanie powinno zagościć na świątecznym stole.

    Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.