Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym

Ciasta
 
Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta.
Po przeczytaniu przepisu nie mogłam go nie zrobić.
Zwyczajnie byłam ciekawa smaku, zwłaszcza,
że ciasto jest drożdżowe, a to, coś co przecież lubię.
Ciasto po wyrośnięciu polewamy sosem miodowym z prażonymi orzechami.
Wkładamy do piekarnika, a następnie przekładamy kremem waniliowo-miodowym.

Jest drożdżowo, miodowo, orzechowo… Jest pysznie.
W smaku lekko przypomina drożdżówkę z budyniem.
Mamy wakacyjnego gościa, moją siostrę, a ona jest krytycznym testerem wszelakich smaków.
To ciasto jej bardzo smakowało. Takie inne, pyszne, takie mniam.
 
Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym          Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym 2
 
Składniki na ciasto:
 
150 ml letniego mleka
21 g świeżych drożdży
285 g mąki
40 g cukru
1 jajko
50 g masła
 
Sos miodowo-orzechowy:
 
100 g masła
5 łyżek miodu
200 g prażonych orzechów ziemnych
 
Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym 3
 
Mąkę wsypujemy do miski.
Robimy dołeczek, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże i zalewamy połową letniego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do spienienia się drożdży na około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy jajko, resztę mleka i rozpuszczone masło.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na około 60 minut, do podwojenia objętości.
Formę okrągłą o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wilgotną łyżką nakładamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do napuszenia na około 30 minut.
Masło, miód i orzechy umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia i polewamy wyrośnięte w formie ciasto.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Studzimy a następnie kroimy wzdłuż, uzyskując 2 blaty.
 
Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym 4          Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym 5
 
Krem waniliowo-miodowy:
 
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki miodu
100 g masła
 
W 200 ml mleka mieszamy budyń waniliowy i miód.
300 ml mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Na wrzątek wlewamy wymieszane mleko z budyniem i miodem.
Mieszamy na małym ogniu to otrzymania konsystencji budyniu.
Odstawiamy na około 10 minut do lekkiego ostygnięcia.
Po czym przekładamy ciasto.
Ciasto po 30 minutach jest gotowe do spożycia.
 
Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym 6
 
* źródło: magazyn kulinarny Lecker
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

11 komentarzy

  • Odpowiedż
    favcook
    15 sierpnia 2014 o 2:11 pm

    Wygląda cudnie, przypomina mi ciasto mojej babci 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      15 sierpnia 2014 o 2:24 pm

      Oooo dokładnie coś w tym smakowymi stylu 😉 jak ciasta naszych babć 😉

  • Odpowiedż
    Sosna
    16 sierpnia 2014 o 10:48 am

    Te złociste orzechy, mistrzostwo!
    Chcę je całe ^^

    • Odpowiedż
      Marta
      16 sierpnia 2014 o 7:01 pm

      Złociste orzechy niesamowicie smaczne 😉 częstuj się śmiało 😉

  • Odpowiedż
    Małgosia-napiecyku
    16 sierpnia 2014 o 2:05 pm

    Rzeczywiście ciasto bardzo apetyczne 🙂 Drożdżowe z budyniem czasami upada, więc pomysł bardzo trafiony i te orzeszki….:)

    • Odpowiedż
      Marta
      16 sierpnia 2014 o 7:02 pm

      Dziękuję 😉 ciasto ciekawe w smaku a orzeszki fantastycznie nadają mu charakteru;)

  • Odpowiedż
    gin
    17 sierpnia 2014 o 11:45 pm

    Zdecydowanie mniam! 🙂

  • Odpowiedż
    Siwa
    19 sierpnia 2014 o 1:10 pm

    Wygląda bosko! Ciasto drożdżowe i orzechy… to musi się komponować cudownie!
    Bardzo apetyczny blog 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      19 sierpnia 2014 o 1:35 pm

      Dziękuję,,, fakt, że orzechy i drożdżowe połączenie cudne, warte wypróbowania 😉

  • Odpowiedż
    Sylwia
    29 sierpnia 2014 o 9:39 pm

    Mialam okazje sprobowac i musze przyznac, ze smakowalo wysmienicie 🙂

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.