Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami

Boże Narodzenie, Ciasta
 
Już dawno nie robiłam ciasta typu ‘przekładaniec’.
A tym samym od dawna zabierałam się za odświeżenie smaku ciasta,
które jadłam bardzo dawno temu.
Z domowego zeszytu, orzechowe, z bezami i karmelem.
Pamiętałam jedynie, że choć było bardzo słodkie to i też bardzo pyszne.
Smak ciasta nie dawał mi spokoju, więc zabrałam się za jego przygotowanie.
Orzechowe, mięciutkie dwa blaty przełożone kremem maślanym.
Dodatek kwaśnej śmietany i cytryny nadał mu wyrazistości,
karmel i chrupiące bezy… brzmi pysznie i słodko i tak też było.
Dla mojego męża za słodko z racji bez za którymi nie przepada.
Dla mnie i syna pysznie, lubimy w końcu jak jest słodko.
Bardzo Wam polecam.
Ciasto ładnie się kroi, prezentuje i na pewno zaskoczy Was smakiem.
 
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami          Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 2
 
Składniki:
 
8 jaj
250 g cukru
4 łyżki wody
150 g mielonych orzechów włoskich
160 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier.
Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy,
ucierając na niskich obrotach miksera.
Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.
 
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 3
 
Krem:
 
300 g masła
200 g cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sok z 1 cytryny
ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu
 
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny.
 
Dodatkowo:
 
1 puszka karmelu (lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego około 1,5h)
200 g bez
200 g gorzkiej czekolady
 
Wykonanie:
 
Pierwszy blat smarujemy połową kremu.
Na krem układamy bezy.
Bezy przykrywamy karmelem.
Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem.
Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka,
dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta.
Czekoladą polewamy ciasto.
Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy.
 
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 4
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

31 komentarzy

  • Odpowiedż
    Milena
    8 sierpnia 2014 o 6:00 pm

    Wygląda meega pysznie!

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂

  • Odpowiedż
    Gosia
    8 sierpnia 2014 o 6:05 pm

    Super ciacho 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      8 sierpnia 2014 o 6:10 pm

      Dziękuję, słodkie, pyszne, takie konkretne 😉

  • Odpowiedż
    Wiolcia
    8 sierpnia 2014 o 7:44 pm

    Ale smakowicie wygląda:)

    • Odpowiedż
      Marta
      8 sierpnia 2014 o 8:14 pm

      Dziękuję, jest naprawdę pyszne i ładnie się prezentuje 😉

  • Odpowiedż
    gin
    8 sierpnia 2014 o 10:09 pm

    Obłędnie słodkie 🙂 Uwielbiam takie ciasta, choć raczej w małych ilościach 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      8 sierpnia 2014 o 10:25 pm

      Jest bardzo słodkie,,, ale muszę stwierdzić, że mimo tej słodkości ciezko poprzestać na jednym kawałku, w gruncie rzeczy jest na swój sposób lekkie 😉

  • Odpowiedż
    Lena
    9 sierpnia 2014 o 4:46 am

    Niezbyt lubię ciasta z kremem, ale przyznam się szczerze zjadłabym i poprosiła o dokładkę 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      9 sierpnia 2014 o 6:33 am

      Też mi się coś wydaje, że nie dałabyś rady mu się oprzeć 😉 krem jest maślany, też się od takich juz odzwyczaiłam ale dzięki cytrynie i śmietanie nabiera innego smaku 😉 polecam

  • Odpowiedż
    marcela
    10 sierpnia 2014 o 10:18 am

    mniam mniam mniam! wygląda OBŁĘDNIE!!!!!

  • Odpowiedż
    magda
    29 sierpnia 2014 o 9:14 am

    Zrobilam to ciasto! Początkowo masa wydawała mi się zbyt mdła, ale kiedy ciasto “przeszło’ wszystkimi składnikami okazało się bardzo dobre, ciekawe w smaku. Spokojnie wystarczy 10-15 dkg bez, chyba,że ktoś lubi podjadać w trakcie przygotowywania ciasta:) Dałam masę kajmakową z puszki rozrobioną z niewielką ilością mleka.

    • Odpowiedż
      Marta
      29 sierpnia 2014 o 9:53 am

      Ciasto jest zdecydowanie smaczne 😉 po paru godzinach, jak masa połączy sie z całym ciastem to idealnie z nim współgra. Tak to jest z ciastami przekladańcami, muszą sobą przejść 😉 a kajmak nie moze być zbyt gesty bo wtedy ciezko go rozprowadzić, najlepiej dodać odrobine mleka tak jak zrobiłaś albo na jakoś czas puszkę zamoczyć we wrzątku. A bezyyy my uwielbiamy, dlatego ich dość sporo 😉

  • Odpowiedż
    Betina
    19 października 2014 o 10:54 am

    Przepysznie wygląda,muszę się skusić na nie………….
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    • Odpowiedż
      Marta
      19 października 2014 o 8:21 pm

      Dziękuję i bardzooo polecam. Warto, jest przepyszne.

  • Odpowiedż
    alutka
    7 listopada 2014 o 7:17 pm

    dziś zrobiłam ciasto wyszło super lecz jeśli chodzi o czekoladę na wierzch następnym razem zrobię zwykłą polewę z kakao i tłuszczu i będzie jeszcze lepsze:-)pozdrawiam

    • Odpowiedż
      Marta
      10 listopada 2014 o 10:33 am

      Cieszę się, że wyszło smaczne 😉
      Polewa to dowolność 😉 wybrałam gorzka czekoladę gdyż ciasto samo w sobie jest słodkie ale takie domowe polewy też są pyszne 😉

  • Odpowiedż
    Julia
    25 lutego 2015 o 12:27 pm

    Wygląda świetnie! Muszę go wypróbować na najbliże urodziny mojego chłopaka! Uwielbia bezy i orzechy, to musi być to! 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      4 marca 2015 o 9:48 pm

      Zdecydowanie polecam, to jest właśnie to, dokładnie tak jak piszesz 😉

  • Odpowiedż
    iwan
    2 marca 2015 o 1:15 pm

    Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Dodaje do ulubionych i w wolnym czasie zrobię to 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      3 marca 2015 o 10:08 am

      Dziękuję.
      Ciasto jest bardzo smaczne i warte wypróbowania.

  • Odpowiedż
    hiszpanka8328
    24 kwietnia 2015 o 5:00 pm

    witaj, dziś właśnie z mężem robiliśmy to ciasto, i nam wyszło jakieś jasne, nie wiem dlaczego?

    • Odpowiedż
      Marta
      24 kwietnia 2015 o 5:53 pm

      Witam… Hmmm jasne masz na myśli biszkopt? Moze daliście mniej orzechów, to one sprawiają, że biszkopt jest troche ciemniejszy. Mam nadzieję, że mimo wszystko ciasto smakuje 🙂

  • Odpowiedż
    hiszpanka8328
    24 kwietnia 2015 o 6:15 pm

    Kochana dodaliśmy orzechy laskowe może to ma jakieś znaczenie? Jeszcze nie próbowałam. Poczekam do jutra, żeby składniki się poprzenikały 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      27 kwietnia 2015 o 12:36 pm

      Myślę, że orzechy laskowe są odrobinę jaśniejsze… Ale to w niczym nie przeszkadza, grunt, żeby całość smakowała 🙂

  • Odpowiedż
    Dorota
    11 maja 2015 o 2:44 pm

    Wygląda naprawdę smakowicie 🙂

  • Odpowiedż
    Justa
    27 maja 2015 o 2:35 pm

    Wygląda jak z b. dobrej cukierni a smakuje pewnie o wiele lepiej. Cuuuudo.

    • Odpowiedż
      Marta
      27 maja 2015 o 5:14 pm

      Dziękuję pięknie … Nie zaoszeczę, ciasto jest naprawdę obłędnie smaczne 🙂

  • Odpowiedż
    Ola
    24 czerwca 2019 o 7:33 pm

    Mega słodkie. Karmel zastąpiłam dżemem jagodowym.

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.