Ciasto Migdałek

Ciasta

Migdałek już na blogu…nareszcie doczekał się wpisu.
Proste, w miarę szybkie ciasto a jakże efektowne i smaczne.
Trzy kruche blaty ciasta, z lekką bezą,
wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone lekkim,
nie za słodkim kremem karmelowym.
Ciasto jest bardzo smaczne, podzielne, ładnie się kroi w kosteczkę
i nie sprawia problemów w przechowywaniu.
Nie potrzebuje lodówki, praktycznie od razu gotowe do spożycia,
jednakże jak sobie dłużej poleży i sobą przesiąknie jest jeszcze bardziej smaczniejsze 🙂
Bardzo polecam.

Składniki:

720 g mąki pszennej
230 g masła
250 margaryny
6 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera,
końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 3 części.
Każdą część owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki.

Dodatkowo:

6 białek
180 g cukru kryształu
100 g płatków migdałów

Pieczemy oddzielnie 3 kruche placki.
Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na każdy rozwałkowany placek nakładamy pianę ubitą na sztywno
z 2 białek i 60 g cukru kryształu.
Na jeden z placków, na ubite białka rozsypujemy płatki migdałów.
Każdy placek pieczemy w 170 stopniach, około 30 minut, do zarumienienia się.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego około 1,5 h)
1 kostka masła

Masło ucieramy na puch.
Dodajemy karmel, łyżka po łyżce i ucieramy na puszystą masę.
Masę dzielimy na pół i przekładamy placki,
na wierzch dajemy placek pokryty migdałami.

Ciasto Migdałek Ciasto Migdałek 2 Ciasto Migdałek 3

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

12 komentarzy

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    20 stycznia 2015 o 7:07 am

    przyznam, że nie słyszałam nigdy o tym cieście, a wygląda bardzo smacznie! ten karmel i te migdały.. :-))

    • Odpowiedż
      Marta
      4 lutego 2015 o 7:23 am

      Bardzo polecam w takim razie wypróbować,,, zdecydowanie warto!

  • Odpowiedż
    lena
    20 stycznia 2015 o 7:48 am

    Wydaje się bardzo delikatne, musi być pyszne 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      4 lutego 2015 o 7:24 am

      Jest zarówno delikatne jak o nie za słodkie.

  • Odpowiedż
    mariola1903
    20 stycznia 2015 o 10:38 pm

    Już uwielbiam:-)

  • Odpowiedż
    Agnieszka, Dom na obcasach
    21 stycznia 2015 o 1:00 am

    Wygląda tak elegancko! Na pewno bardzo smaczny!

    • Odpowiedż
      Marta
      4 lutego 2015 o 7:25 am

      Dziękuję,,, jak dla mnie jest bardzo smaczny 😉 jedynie problem taki, że ja praktycznie wszystkie ciasta lubię 😉

  • Odpowiedż
    anna
    27 kwietnia 2015 o 4:16 pm

    To nie pomyłka, do ciasta dajemy masło i margarynę ?

    • Odpowiedż
      Marta
      27 kwietnia 2015 o 5:28 pm

      Do ciasta dajemy i masło i margarynę 🙂
      Z samym masłem ciasto bedzie bardzooooo kruche a i tak w połączeniu z nargaryną jest dość mocno kruche.

  • Odpowiedż
    anna
    28 kwietnia 2015 o 10:18 am

    Dziękuję za odpowiedz. Proszę mi jeszcze powiedzieć czy bialka mam ubic oddzielnie do kazdego blatu ( mam tylko jedna blaszke tej wielkosci) czy ubic wszystkie razem i loczekaja na swoja kolej.?

    • Odpowiedż
      Marta
      28 kwietnia 2015 o 4:03 pm

      Tak, białka najlepiej ubić oddzielnie na każdy blat 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.