Ciasto Marchewkowe

Ciasta
 
Próbowaliście robić ciasto marchewkowe?! Jeśli jeszcze nie,
to polecam wypróbować. Ja raz spróbowałam i żałowałam, że tak późno je odkryłam.
Robiłam zawsze to samo ciasto. Marchewkowe,
przełożone kremem na bazie serka Philadelphia. Jest pyszne bez dwóch zdań.
Dzisiaj jednak, całkiem przypadkiem natrafiłam na inną wersję przepisu
– wersję z kremem z serka topionego.
Moje zdziwienie było ogromne, pewnie takie, jak teraz Wasze.
Ale właśnie przez to niedowierzanie ,
że to może dobrze smakować, postanowiłam je zrobić.
Uff, odetchnęłam z ulgą po pierwszym kęsie. Jest przepyszne. Warte polecenia.
Ciężko mi wybrać które jest smaczniejsze, czy to z dzisiaj,
czy może to, które robiłam już tyle razy.
Oba są inne i oba smakują niesamowicie dobrze.
Niebawem zamieszczę przepis na drugie ciasto marchewkowe i wtedy sami porównacie smaki 🙂
 
Składniki:
 
360 g mąki
4 jajka
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
(ja dałam 1 szklankę)
2 szklanki startej marchwi
175g masła
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 łyżeczki cynamonu
(dałam 2 cynamonu
i 2 łyżeczki przyprawy do piernika)
0,5 szklanki grubo posiekanych
orzechów włoskich
 
Krem:
 
100g serka topionego
śmietankowego np. Hochland
100g masła
niepełna szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
orzechy włoskie
lub płatki migdałów do dekoracji
 
Ciasto Marchewkowe
 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy marchew i delikatnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki.
Masło rozpuszczamy i przestudzone wlewamy do masy.
Dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę wlewamy do dużej prostokątnej blachy,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe
 
Krem:
Masło i serek rozpuszczamy, następnie ucieramy z cukrem pudrem.
Dodajemy ekstrakt z wanilii. Polewą smarujemy ciepłe ciasto.
Dekorujemy orzechami lub migdałami.
 
 Ciasto Marchewkowe 2
 
* Inspirowałam się przepisem Asiek, z blogu ‘Śladami Słodkiej Babeczki’

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

4 komentarze

  • Odpowiedż
    magda
    3 kwietnia 2014 o 6:15 pm

    Niechże no tylko skończy się post, wypróbuję wszystkie przepisy, oczywiście wypiekami podzielę się z moimi gośćmi:)

  • Odpowiedż
    Marta
    3 kwietnia 2014 o 7:53 pm

    Dziękuje i proszę podzielić się również z Nami, co najbardziej smakowało 🙂

  • Odpowiedż
    Gosia
    3 kwietnia 2014 o 9:09 pm

    Ten serek topiony faktycznie brzmi dziwnie,ale ciasto wyglada swietnie i napewno tak smakuje

  • Odpowiedż
    Marta
    4 kwietnia 2014 o 6:42 am

    Serka topionego w kremie nie czuć 🙂
    A z ciastem fajnie łączy się smakowo.

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.