Ciasto Kokosowo – Orzechowe

Ciasta

Kolejne ciasto z serii ‚jednoblaszkowych’.
Kolejne proste, w miarę szybkie w przygotowaniu i finałowo bardzo smaczne.
Ciasto na kruchym spodzie, ze smażonymi na świeżo jabłkami,
z pyszną warstwą kokosowo – orzechową, przykryte ponownie kruchym ciastem
a wszystko polane wspaniałą miodowo – orzechową polewą.
To ona stanowi kropkę nad i, jak również nadaje ciastu iście miodowego smaku.
Ciasto jest wilgotne dzięki smażonym jabłkom,
jest pyszne i rozpływające się w ustach.
Bardzo Wam polecam.

Składniki na ciasto kruche:

300 g mąki pszennej
150 g cukru kryształu
150 g masła
4 łyżki śmietany
3 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wkładamy do misy.
Za pomocą miksera lub ręcznie zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 2 równe części.
Wkładamy na około 30 minut do lodówki.

Jabłka smażone:

1 kg jabłek, najlepiej renety
120 g cukru kryształu
3 łyżki zimnej wody

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki.
Smażymy razem z cukrem i wodą,
gdzieniegdzie mogą być większe kawałki jabłek.
Usmażone odstawiamy do ostygnięcia.

Kokos:

6 białek
150 g cukru kryształu
150 g kokosu
1 łyżka mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno.
Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając.
Na sam koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Orzechy:

5 jaj
150 g cukru kryształu
150 g zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno.
Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukru.
Na sam koniec dodajemy orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.

Wykonanie:

Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia.
Dłońmi lub rozwałkowując nakładamy jedną cześć ciasta kruchego.
Na to wykładamy ostudzone smażone jabłka.
Na jabłka wylewamy kokos.
Na kokos wylewamy orzechy.
Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 50 minut.
Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Wyjmujemy i polewamy polewą miodowo – orzechową.

Polewa miodowo – orzechowa:

1 łyżka miodu
1/3 kostki margaryny
2 łyżki cukru trzcinowego
2 garści posiekanych na drobno orzechów

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku,
doprowadzamy do zagotowania i polewamy przestudzone ciasto.

Orzech12 Orzech13 Orzech14

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

6 komentarzy

  • Odpowiedż
    Ania_S
    30 grudnia 2014 o 8:11 pm

    Wygląda pysznie. Najbardziej chyba by mi smakowała warstwa kokosowa, ale wszystkie na pewno są super 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      1 stycznia 2015 o 10:10 am

      Warstwa kokosowa jest zdecydowanie pyszna, ale wszystko tworząc całość jeszcze lepiej smakuje 😉
      Dziękuję 😉

  • Odpowiedż
    Gosia
    30 grudnia 2014 o 8:19 pm

    Wygląda wspaniale 🙂 I na pewno równie dobrze smakuje, znając Twoje możliwości 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      1 stycznia 2015 o 10:09 am

      Dziękuję.
      Przyjemnie słyszeć tak miłe słowa ;);)

  • Odpowiedż
    lena
    31 grudnia 2014 o 4:33 am

    Ale musi być pyszne, wygląda kusząco 🙂
    Wszystkiego co Najsłodsze w Nowym Roku 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      1 stycznia 2015 o 10:08 am

      Dziękuję i zgadzam się, że jest pyszne 😉
      Wzajemnie pomyślności w Nowym Roku!!!

    Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.