Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami

Boże Narodzenie, Ciasta
 
Fani mocno czekoladowych, wilgotnych ciast, masła orzechowego,
orzeszków ziemnych – to ciasto powstało z myślą o Was.
I choć mój mąż nie przepada za ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem
w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy.
Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi.
Jest czekoladowe i mocno wilgotne. W stylu brownie.
Krem na bazie serków kremowych z masłem orzechowym
i chrupiącymi orzeszkami idealnie się z nim łączy.
Nie jest mdły, czego się obawiałam czytając przepis.
Orzeszki i czekolada na wierzchu to również must have tego ciasta.
Ciasto ładnie się kroi, przechowuje i jest dość stabilne.
Nie pozostaje Wam nic innego jak ruszyć po składniki
i przygotować na nadchodzący weekend.
Bardzo polecam.
 
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami           Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 2
 
Składniki:
 
225 g czekolady ciemnej gorzkiej (wystarczy 50% kakao)
200 g masła
150 g mąki pszennej
450 g brązowego cukru (trzcinowego)
100 g zmielonych migdałów
szczypta soli
100 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
6 jaj
200 g Crème frâiche (lub gęstego jogurtu greckiego)
 
150 g czekolady rozpuszczamy z masłem na małej mocy palinka i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę, cukier, migdały, sól, kakao, proszek do pieczenia
i cukier waniliowy mieszamy łyżką w misce.
Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą.
Ubijamy.
Następnie dodajemy po łyżce wymieszane w misce suche składniki
i ciagle ubijamy do połączenia się.
Dodajemy Crème frâiche, krótko ubijamy.
Na sam koniec dodajemy 75 g grubo posiekanej czekolady.
Mieszamy łyżką i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 36 cm),
wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.
Wierzchni blat nasączamy 4-5 łyżkami wody.
 
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 3
 
Krem:
 
600 g serka kremowego (soft cheese typu Philadelphia)
350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
50 g cukru pudru
 
Serek i masło umieszczamy w misie miksera.
Ucieramy, stopniowo dodając cukier.
 
Dodatkowo:
 
150 g ciemnej czekolady (gorzka 50% kakao lub więcej, jak lubicie)
200 g orzeszków w czekoladzie
 
Czekoladę kroimy cienko na kształt wiórków.
 
Wykonanie:
 
Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim, nasączonym blatem.
Nakładamy pozostały krem.
Posypujemy najpierw orzeszkami a następnie pokrojoną czekoladą.
 
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 4
 
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 5
 
* przepis z wprowadzonymi przeze mnie zmianami pochodzi z magazynu kulinarnego Lecker
Previous Story
Next Story

Zobacz także:

16 komentarzy

  • Odpowiedż
    Lena
    22 sierpnia 2014 o 6:12 pm

    O jejku, cóż za obłędne ciasto. Nie, no zgłodniałam maksymalnie… 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      22 sierpnia 2014 o 7:46 pm

      Obłędnie czekoladowe 😉 zdecydowanie mniam 😉

  • Odpowiedż
    Anna | Studio Kuchnia
    22 sierpnia 2014 o 6:19 pm

    Jest bardzo kuszące! 😉

    • Odpowiedż
      Marta
      22 sierpnia 2014 o 7:46 pm

      Oj tak… Kuszę na weekend 😉

  • Odpowiedż
    Ola in the kitchen
    22 sierpnia 2014 o 7:45 pm

    To ciasto zawiera wszystko co lubię 😀 Czekoladowy zawrót głowy, mniammmi! 😀

    • Odpowiedż
      Marta
      22 sierpnia 2014 o 7:47 pm

      Dokładnie tak jak mówisz 😉 warto wypróbować 😉

  • Odpowiedż
    Siwa
    22 sierpnia 2014 o 10:56 pm

    Brzmi bardzo rozpustnie, a wygląda niesamowicie słodko! :3

    • Odpowiedż
      Marta
      23 sierpnia 2014 o 6:42 am

      Zgadzam się z tą rozpustą 😉 dziękuję

  • Odpowiedż
    Małgosia-napiecyku
    23 sierpnia 2014 o 6:36 pm

    Prawdziwa rozpusta, ale to ciasto jest warte grzechu 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      24 sierpnia 2014 o 7:40 pm

      Zdecydowanie grzechu warte a rozpusty w nim dość sporo 🙂

  • Odpowiedż
    gin
    26 sierpnia 2014 o 1:51 am

    Mniam, takie browniowate, dla mnie idealne 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      27 sierpnia 2014 o 8:18 am

      Na pewno by Ci posmakował, bo jest wlasnie takie browniewate 😉

  • Odpowiedż
    kocie-smaki
    27 sierpnia 2014 o 10:39 am

    rozpustne to ciacho 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      27 sierpnia 2014 o 6:40 pm

      Bardzoooo rozpustne ale warte tego 😉

  • Odpowiedż
    magda
    29 sierpnia 2014 o 9:18 am

    Różnorodność smaków w tym cieście bardzo ciekawa! Wiem co mówię, bo jadłam:)

    • Odpowiedż
      Marta
      29 sierpnia 2014 o 9:54 am

      Zdecydowanie smak ciekawy 😉 dziękuję 😉

    Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.