Ciasto Bananowe z Syropem Klonowym

Ciasta

Po ostatnich pysznie słodkich, wiosennych tartaletkach
z cytrynowym kremem i bezową chmurką przyszła pora
na wypiek zdecydowanie stonowany smakiem, mniej słodszy,
zdrowszy a równie cudownie smaczny.
Ciasto bananowe z syropem klonowym różni się delikatnie smakiem

od tradycyjnych bananowych ciasto-chlebków.
Nie jest aż tak mocno bananowe gdyż większość bananów jest na wierzchu
ciasta a syrop klonowy nadaje mu lekko karmelowego smaku.
Jednym słowem jest inne ale jakże pyszne.
Cudownie smakuje na ciepło jak i na zimno,
z kleksem jogurtu greckiego lub gałki lodów.
Bardzo polecam.

Składniki:

100 g masła
8 łyżek syropu klonowego
3 banany
200 g cukru muscovado
4 jajka
ziarenka z 1 laski wanilii
200 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g jogurtu greckiego

Formę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
4 łyżki syropu wylewamy na papier, rozsmarowujemy.
3 banany obieramy i kroimy wzdłuż na 2 części.
Układamy na rozsmarowanym syropie klonowym, stroną przeciętą w dół.
Miękkie masło, cukier, jajka, wanilię i 1 obranego banana miksujemy razem.
Dodajemy mąkę, proszek, sodę, migdały.
Miksujemy krótką chwilę.
Kolejno dodajemy jogurt grecki.
Miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto delikatnie łyżka wykładamy na banany.
Rozsmarowujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika.
Ciepłe ciasto nakłuwamy wykałaczką, polewamy 4 łyżkami syropu.
Pozostawiamy na około 10 minut by syrop wsiąknął w ciasto.
Następnie odwracamy ciasto bananami do góry
i polewamy dodatkowo syropem klonowym.

Smakuje na ciepło lub na zimno z lodami lub jogurtem greckim.

Ciasto Bananowe z Syropem Klonowym Ciasto Bananowe z Syropem Klonowym 2

Źródło : Good Food magazine

Previous Story
Next Story

Zobacz także:

9 komentarzy

  • Odpowiedż
    Karol
    25 marca 2015 o 1:42 pm

    Ciasto wyglada pysznie chyba je dzis zrobie 😛 mamtroche czasu to sie z to wezme 🙂
    Zapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/

  • Odpowiedż
    Lena
    25 marca 2015 o 2:16 pm

    Ale słodkość, pychota 😉

  • Odpowiedż
    poproszę dokładkę
    25 marca 2015 o 6:19 pm

    to musi być fajnie sycące ciacho, dla nie idealne na śniadanie 🙂

    • Odpowiedż
      Marta
      26 marca 2015 o 7:18 pm

      Na drugie sniadanie idealne 😉

  • Odpowiedż
    Agnieszka, Dom na obcasach
    26 marca 2015 o 2:00 am

    Takie ciasto musi smakować genialnie! Pychota 🙂

  • Odpowiedż
    pika
    2 kwietnia 2015 o 2:18 pm

    ile czaau moze stac w lodowce?

    • Odpowiedż
      Marta
      2 kwietnia 2015 o 3:47 pm

      Ogólnie nie ma szczególnej potrzeby żeby ciasto przechowywać w lodówce, tak czy inaczej spokojnie 2-3 dni pozostaje świeże.

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.